Avslutning

Som med alla bra helger kommer en vardag, en vardag som i vårat fall betydde ett slut för årets miljöting. Och den avslutningen kom ju såklart med en dans. Alla deltagare kom ner till Linn och Elin på scenen för att skaka rumpan en sista gång (fast vi vet ju alla att ni redan har bokat en plats på nästa års miljöting..) innan det var dags för hemfärd. Vinnarna ur källsorteringstävlingen fick också ett litet pris för bästa och finaste sopsortering i deras sovsal, great stuff. Linnea höll ett jättefint tal och vi tackade alla ur programrådet. Det var allt för mig, men kika gärna hit igen för att kolla igenom arkivet och titta vad som händer, om det är någon som är sugen på att vara deltagare eller kanske hjälpa till inom programrådet? Jag har ju såklart också filmat när ni alla dansar och den kommer strax. Puss och kram!
 
 

Manifestation

Igår innan vi alla sade ett sista hejdå i Aulan så var det dags för den årliga manifestationen som hör till miljötinget. Ramsor som "Inte bilen under milen" "vad vill vi ha? En bättre miljö!" och "Internationell solidaritet, vi har bara en planet" sjöngs och fyllde Avesta centrum med liv, glädje men framförallt så hördes och framkom ett viktigt budskap. Ta vara på jorden och ta vara på er själva ♥
 
 
(Bilderna är i miniatyr, klicka en gång för att förstora och en gång för att stänga) 

Vad tyckte deltagarna om Workshops?

Alexandra och Lourdes gjorde recept make over och tog reda på vilket sätt ekologiska produkter påverkar miljön på ett annat sätt. Dem är också jättenöjda med helgen och föreläsningarna har varit bra! 
 
Ida, Jessica och Erik var på workshop och pratade miljöengagemang, varför man inte lever som man lär. Dem är också jättenöjda med helgen men besvikna över det faktum att man inte kunde öppna något fönster i sovsalarna.
 
Moa, Linnea, Emma, Tatiana, Emilia och Angelika var på Ung & Dum workshopen och pratade om diskriminering i vardagen och arbetslivet. Hur kommer det sig att vuxna utnyttjar och lurar ungdomar på arbetsmarknaden? Dem tyckte det var en väldigt intressant och bra lektion. 
 

Kardex och drinkar från UNF

När Kardex satte igång sin spelning så fylldes golvet med partysugna ungdomar, som visade att man faktiskt kan dansa nykter, who ever said you couldn't? Alla var supersnygga, drack goda (alkoholfria) drinkar som UNF, Ungdomens nykterist förbud, stod för och dansade järnet av sig. En helt lyckad kväll alltså, med andra ord. Inne i huvudbyggnaden pågick också karaoke, såklart, och för dem som behövde en paus från det varma dansgolvet gick dit och sjöng en eller annan sång och gick sen tillbaka och dansade, festen tog aldrig slut tack vare er peppade deltagare! Här kommer lite bilder från spelningen och mingelbilder från kvällen:
 

             

Kära läsare

"Allting har ju gått så fruktansvärt fort nu den senaste dagen även fast hela helgen har känts som en vecka på många sätt och vis. Men nu sitter vi alla, deltagare som pr, hemma i varierande städer och kanske till och med saknar någon redan. Vi saknar er med! Det har blivit lite på efterslänten med bloggen eftersom det är lite svårt att hinna med, men jag har försökt att väga upp det med något enstaka mobilblogg-inlägg from time to time. Men nu sitter jag här och förbereder alla bilder och inlägg som ska delas med er förväntansfulla och nyfikna" - Bloggis 
 
Det hölls ju en galamiddag igår kväll och vi kan nog alla enas om att parken aldrig sett så snygg ut, right? Pr-folket (alla ur miljötinget) har gjort ett sånt himla bra jobb med allt under veckan, men framförallt vid galamiddagen. Wow! 
Manno ur tinget sjöng tillsammans med sina fantastiskt duktiga vänner under middagens förlopp och all kredd till er killar. Och hatten av för alla som serverade och passade upp på föreläsare, talare och deltagare under kvällens gång och under hela helgen. Nu när tacktexten är skriven så lägger jag in lite mingelbilder från lördagskvällen som inte bara bjöd på god, såklart vegetarisk, mat utan också trevliga talare och extremt snygga värdinnor. Ni deltagare var ju rätt så stiliga ni också om jag får säga det själv.
 
Ni får ursäkta att många av bilderna blev lite suddiga. Det var inte så lätta att fota i det ljuset och jag är världens amatör egentligen. Men detta är många av kvällens mingelbilder bestående av deltagare, miljötingets fina folk, ljudtekniker, musiker och talare. Speaking of speakerzZ..
..så kom Johan Stråle från Avesta Kommun och välkomnade alla till middagen och förklarade varför han stolt sponsrade detta evangemang. Vi är evigt tacksamma över dig, Johan! Jag kan även avslöja att han älskade bandet med Mannocherh i täten. Vilket resterande av folket också gjorde med tanke på de skrik och applåder som utdelades. Här poserandes med miljötingets duktiga projektledare Linnea Wickman!
Även Filip Åslund Tröger, grundare för Greaid- ett företag som säljer bidragsbevis kom och talade om hur du kan uppnå dina mål genom att starta en företagsverksamhet. Dem investerar kompetens och pengar i sociala entreprenörer och bra idéer kan man väl beskriva det lättast som. För mer info gå gärna in på deras hemsida där dem beskriver bättre och du kan läsa mer. Skitbra om ni som klass vill tjäna lite extra pengar till en skolresa och samtidigt jobba för något gott! 
 
En av kvällens höjdpunkter, förutom den alldeles underbara ekologiska maten, var när DJ-duon Kardex levererade den bästa partymusiken med sina remixer. Gruppen består av Adam Östberg och Emil W Bergvik, gilla gärna deras sida på facebook "Kardex Official". 
 
 
För alla er nya ansikten på bloggen, föräldrar eller blivande deltagare så är det verkligen synd att ni inte var med, men jag lovar att nästa års miljöting blir minst lika bra, så ta vara på chansen medan ni kan och var med att påverka samtidigt som ni har såhär <-------------------------------------------------------> jäkla roligt! Miljötinget hittar ni här på bloggen, på hemsidan och på facebook där det uppdateras och skrivs, just nu, en massa positiva feedbacks från årets möte i Avesta. And I couldn't agree more! 

Solrosprojektet

Som en slags "sammanfattning" efter att deltagarna lyssnat och lärt i varsin "workshop" så träffades dem i Parken där Solrosprojektet skulle hållas hus. Det är alltså där idéer och tankar blir till verklighet om du ställer in dig på det. Jag träffade på flera stycken som hade extremt bra idéer som jag verkligen håller tummarna för, men jag tänker inte avslöja vad dem var tills vi vet om deltagarna lyckas verkställa i sina hemkommuner eller inte. Men jag kan säga detta: det har något med miljön att göra... Vi får hoppas på våra kära vänner helt enkelt! 
Här är deltagarna i full gång med att planera, bli intervjuade och vara allmänt goa och kreativa: 
 

Vad tyckte ni om maten?

Emil och Isak tyckte att den vegetariska kosten som har serverats under helgen har varit jättegod, även fast "blomkålssoppan hade en mysko färg". 

Politisk boxningsmatch

Det numera kallat, av konferencier himself, politiska "kuddkriget" är nu igång! Joina i Aulan ni deltagare som inte är här ännu! LUF, MUF, CUF, SSSU, UV, GU is in the house. MUF saknas dock på bilden.
Sista morgonen
Workshop part 1

Igår satt deltagarna i såkallade workshops (se inlägg nedan för beskrivning) och dem fick göra en massa olika grejer som dem fina workshopledarna hade planerat. Jag smög runt lite, fotade och avbröt. Jag är ledsen för den sistnämnda...
 
I workshop "C" fick deltagarna diskutera varför vi inte gör som vi lär? rädslor, kollektiv förnekelse och kriser. 
I en workshop fick deltagarna skriva om recept så dem blev klimatsmarta så man kunde använda ex. säsongsråvaror.
Dessa två tjejer skriver om receptet på en svampsoppa, "det är krångligare än vad man tror"
På Manels workshop fick deltagarna ta några små powernaps fast denna gång i form av supersnabb och effektiv massage. Manel pratade förövrigt om drömsenarion och vad man ville bli när man var fem, vad du vill förändra och vad man tycker om samt finns det någon annan som tycker lika?
 

Rebecka Carlsson

Igår föreläste som sagt, Rebecka Carlsson från Grön Ungdom. Medgrundare till Sustainergies samt tidigare ungdomsrepresentant från Sverige till FN:s kommission för hållbar utveckling. Hon pratade bland annat om att våga. Hur du presterar som bäst och att aldrig ge upp trots motgångar, och att våga ta en paus när det inte är roligt längre. Hon gav också ut det fantastiska rådet att "gör det du är bäst på att göra och fokusera bara på det just då". Rebecka kommer att vara språksrör för Grön Ungdom fram till februari 2013 och hon hälsar att hon längtar lite till att bara sitta vid sidan om och agera "en i gänget" igen. Vi önskar henne lycka till med framtiden och dess planer!  
 
Miljötingets Linn och Elin med Rebecka Carlsson

Visste du att..


Mobilblogg: Just nu

Rebecka Carlsson håller just nu på att föreläsa om sin bakgrund och hur hon kom till att bli språkrör för Grön Ungdom. Hon levererar!

Åsiktstorget del 2

Sebastian Karlberg och Julia Linander är här från Ung Vänster och vill förmedla att deras mål är att vi ska alla kunna förändra världen tillsammans utan att drivas av enbart vinstintressen.  Miljön går först!
 
Martina, Elin, Viktor och Lisen är här från SSU och vill satsa på ny energi för det kommer bidra till både fler jobbmöjligheter och bättre miljö.
 
Dina kommer ifrån Bolänge energi och vill uppmärksamma folk att dem finns till vid råd, jobb och idéer.
 
Isa och Lovisa är här för att sprida medvetenheten hos folk att dem finns och att djuren inte alltid behandlas som din söta lilla vovve hemma i huset. Dem kommer från Djurens Rätt och säger att man inte behöver vara vegan för att bry sig på deras nivå.
 
UNF - Ungdomens nykterist förbund, är här och visar att dem är mer än en förening. Det handlar om trygghet och att känna en gemenskap. "Oavsett vad du har för bakgrund så är du lika välkommen att inte dricka med oss!"

Isak Jansson & GASTA

Igårkväll var det standup här i Aulan på Karlfeldt gymnasium. Aktens huvudperson öppnades upp av Hans från GASTA comedy i Gävle. Och det var ingen mindre än Isak Jansson som ställt in en RAW Comedy inspelning för att uppträda för oss här på året miljöting. Och han var bra! Dessvärre blev mina bilder lite mindre bra..Publiken dog och min kamera dog, I call it even.
 
På bild: Isak Jansson
 
Ps. Publiken dog av skratt, inte bokstavligen. Det kan tydligen misstolkas..
 
 
 

Solrosprojektet

Just nu är solrosprojektet i full gång och deltagarna har precis delats in i grupper där dem ska tänka fram idéer och bilda grupper utifrån vad dem vill förändra till det bättre i sin kommun. Mer info sen!
Visste du att..


Workshop

Jag har nu under förmiddagen besökt en del av de workshops som hålls igång, och jag tror det går riktigt bra för dem flesta! Somliga ser liite trötta och vilsekomna ut men som tonåring sitter ju tröttheten i benmärgen, det hör liksom till. Men dem allra flesta är faktiskt riktigt engagerade och har fått roliga uppdrag. På den ena masserar man varandra som en powerboost för all information dem måste ta in och lyssnar ihärdigt på. Under den andra så skriver man om matrecept på ett klimatsmart sätt genom att använda t.ex säsongsråvaror. Temat för helgen är ju miljö (jag veet, svårt att lista ut va?!) och det pratas mycket om utsläpp, energiförändringar och kollektivtraffik idag, både under workshops, bland deltagarna och på åsiktstorget. Jag uppdaterar er lite senare igen, men nu kallar schemat som under en timme till kommer råda Workshop och efter det får ni bilder och lite annat. Men viktigast av allt så får deltagarna lunch, vilket jag tror är väldigt efterlängtat just nu, ses snart!
 
Igårkväll bjöds det inte bara på Syster Sol (som förövrigt var skitbra), utan alla deltagare, och programledare såklart, fick sjunga kareoke, dem spelade maffia (ett asroligt kortspel) och gjorde lite annat smått och gott. I Aulan visades också två filmer som det kommer att göra även inatt.  
 
 
 
 
  

Åsiktstorget del 1

Vi har också en massa olika organisationer, företag och kommuner som är här och kampanjar på vårat "Åsiktstorg". Dessa mötte jag igår:
 
 
Elin och Åsa är här hela helgen och kampanjar för CUF - Centerpartietsungdomsförbund. Dem tycker att ni ska komma och prata med dem om ni är nyfikna på vad CUF står och tycker.
 
Erik Järnelius styrelseman i Avesta kommun och förklarar för ungdomarna vad en Fairtrade City är och vill förmedla att alla kommuner som inte är det redan, ska bli! "Är inte din egna kommun det så bör du pusha på!"
 
 Grön Ungdom Gävle är också här och föregår med gott exempel. Dem påminner oss också om att kärnkraftverk är något som måste försvinna med denna banderoll..
  

Vakna med Linn och Elin

 
Dagen har nu startat och deltagarna gör sig redo för att sätta sig i sina workshops och spåna idéer om förändring som dem kan ta tillbaka till sina kommuner och göra verkliga. Linn och Elin förklarade dagens schema och idag är det mycket som ska hinnas med. Det är workshops, solrosprojektet, ekologisk fika och lunch, Rebecca Karlsson kommer och föreläser och ikväll är det ju äntligen dags för gaaalamiddagen! Då kommer det bjudas på god mat, sång och allmän uppassning på våra deltagare.
 

Dogge D räknar med Mattecentrum

Wendt pratade igår om publicitet och vad man ibland måste göra för att få den uppmärksamhet man behöver för att lyckas som egen företagare. Mattecentrum har därför valt att samarbeta med olika mediafigurer i så kallat "kändismatte". Det här är dock inte för lärningens skull, utan bara för publicitet och nöjes! Han delade denna video med oss igår, take a look! För fler videos gå in HÄR!
 
 
 

Just nu: Syster Sol

 
 
 
 
 

Maja Frankel och Johan Wendt

Det här var två personer som för mig var helt okända, men nu såhär i efterhand förstår jag verkligen inte hur det var möjligt! Dessa två föreläsare, inspiratörer och företagare har utvecklat så många bra idéer och gjort dem möjliga. Maja Frankel är ambassadör för UNICEF Sverige, grundare av Framtidsboxen, ett socialt företag som uppmuntrar unga entreprenörer att våga ta klivet och förverkliga sina idéer. Hon är dessutom styrelseman för Ashoka, ett internationellt företag där entreprenörer får hjälp att skapa, samarbeta och lyckas. Målet är att alla ska få möjligheten att förändra och bli en såkallad "changemaker".
 
Johan Wendt är grundaren av Mattecentrum, han lämnade sin karriär som civilingenjör för att kunna ägna sin tid åt att hjälpa ungdomar att öka sin kunskap och sitt intresse för matematik. Det är en ideell förening som har satt upp bl.a räknestugor i 12 olika svenska städer. På matteboken.se kan man se så kallade "videolektioner" där Johan eller någon annan förklarar svåra begrepp och ekvationer. Ca 45.000 ungdomar studerar regelbundet via den här sidan, vilket är riktigt coolt.
 
Dessa två smarta och fantastiska människor kom alltså och föreläste för oss och alla deltagare tidigare idag. Och vi är extremt glada att dem gjorde det!
 
Maja Frankel, Johan Wendt och miljötingets Manno
 

Diplom och Detaljer

 
Tidigare idag vid invigningen så fick Miljötinget diplom för att vara ett miljöcertificerat event, vilket utdelades av Martin Karlsson till miljötingets egna Linnea Wickman, bild saknas dock på detta. Bandet klipptes sedan av Lars Isaksson från kommunalrådet, här i Avesta, efter att han presenterat sig och pratat om Avesta som Fairtrade stad. En väldigt intressant punkt var när Lars berättade att Avesta kommun fick en ökning av kollektivt åkande på 280% efter en månad med kostnadsfri kollektivtrafik. Det är riktigt bra! Avesta sägs också ha det bästa vattnet i landet, deltagarna ska senare få svara på frågan om det också kan vara det godaste?
 
Lars Isaksson vid invigningen
 
 

Deltagare

Stina, Jenny och Johanna
 
Har ni varit med på något miljöting tidigar?
- Nej det har ingen av oss (Jenny)
Hur tror ni att det kommer att vara då? Roligt?
- Ja, det tror vi! (Johanna, Stina)

Vi har bara ett jordklot


Vad förväntar du dig av årets Miljöting?

Línus, Frederik och William förväntar sig att det ska bli skitkul!
 
   Emelie och Elin förväntar sig att komma hem med nya kunskaper och ny inspiration att ta med till deras skolas miljöråd där dem sitter och jobbar.
Yvonne och Manno från Miljötingets "crew" säger att årets mijöting kommer att toppa förra årets, Big time!
 

Invigning och föreläsningar

Bussen anlände strax efter 12.00 med massor  av nyfikna deltagare och ansvariga. Som deltagare skriver du in dig, tar del i en utvärderingsenkät via datorerna och sen är det försten att välja sovsal! Efter lunch och mingel så var det dags för invigningen av Miljötinget 2012 där Elin och Linn presenterade sig själva som helgens konferencierer, de programansvariga presenterade sig genom en liten fin dans och några få ord, sen klipptes det band och föreläsningarna startade. Först ut var Marilyn Mehlman, Global Action Plan International, som pratade om den sociala miljön som råder. Vad du mest skulle vilja förändra i en människas beteende och vad som händer om alla följer ditt råd. Det gäller att vara ihärdig, synlig, du ska ha viljestyrka och mod är Marilyns budskap! 
  
Irma, Olivia och Emelie ville förändra tänkandet hos sexförbrytare.

On the road

Nu sitter vi alla lastade på plats i bussarna påväg mot Sandviken för att hämta upp dem resterande med slutstation Avesta!! Ses där!

Våga vara förändringen - Miljötinget 2012

Då var det snart dags allesammans! Jag hade tänkt öppna med ett käckt "Go Green everybody" men ångrade mig då jag faktiskt ska göra en cool och bra insats till Miljötinget 2012..
Jag som kommer att vara den jobbiga tjejen med kameran upp i ditt ansikte och blogga under denna roliga helg i Avesta heter Isabelle Ödén, och hittar ni mig inte här så hittar ni mig i Gävle eller på Facebook, where else? Jag är personligen supertaggad inför denna helg, framförallt eftersom det är min första gång på Miljötinget och för att jag kommer lära mig massor och träffa otroligt många nya människor! Sen är jag dock lite nervös över det faktum att jag kommer få reda på exakt hur miljömedveten jag egentligen är..
 
Imorgon går bussen för alla deltagare och yours truly till Avesta, klockan 10.15 från stationen i Gävle, be there or be square! Programmet för helgen ser ut som följande och jag har redan mina favoritpunkter:

Med detta så lämnar jag nu bloggen för att ihärdigt uppdatera den imorgon med förhoppningsvis bra foton och roliga men också såklart lärorika inlägg, vi ses imorgon!
 

RSS 2.0