Tack för helgen och våga vara förändringen även efter miljötinget!

Nu är Miljötinget slut och alla deltagare är på väg hem eller har redan kommit hem. 
Vi som jobbat med Miljötinget har verkligen haft en superhelg och det är helt tack vare er fantastiska deltagare!
 
Den sista dagen på Miljötinget har vi hunnit med mycket. Bland annat hade vi den miljöpolitiska boxningsmatchen imorse som var väldigt uppskattad av såväl deltagare som av oss som jobbat på Miljötinget. På boxningsmatchen diskuterade representanterna från de olika ungdomsförbunden miljöfrågor, som bland annat kollektivtrafik, kärnkraft och hur vi bör lägga upp ekonomin för att nå en hållbar utveckling. De pratade även om sina hjärtefrågor och vad de skulle göra om de blev miljöministrar idag. Det blev en superintressant debatt och de flesta politiska ungdomsförnunden var representerade.
 
'
 
 
 
 
 
 
 
Efter den miljöpolitiska boxningsmatchen gick vi ut och höll en manifestation för en bättre miljö. Vi manifisterade längs Borlänges gator och genom shoppingcentret Kupolen. Efter att ha lärt sig om miljöproblem hela helgen och blivit inspirerade att göra någonting åt dem, kändes det som en fin avsutning att få gå ut på manifestation, sjunga ramsor och få känna att det går att göra skillnad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den enda programpunkten, förutom lunch, som återstod efter manifestationen var avslutningen,
På avslutningen höll projektledningen tal och tackade alla inblandade i Miljötinget.
Programrådet kom upp på scen och dansade MIljötinget-dansen tillsammans med deltagarna inte en, utan två gånger på deltagarnas beäran. Sen var det dags att säga hejdå till alla deltagarenoch påbörja städningen av Haga.
 
 
 
 
 
Vi vill tacka alla fantistiska deltagare för ett grymt Miljöting ytterligare en gång! Ni har varit så himla trevliga och bra hela helgen och det förtjänar ni verkligen en stor eloge för. Det känns som att ni har lärt er mycket och fått verktyg mer er för att förverkliga era ideér om hur en bidrar till en bättre miljö när ni kommer hem. Vi vill önska er ett stort lycka till med alla era solros-projekt och vi tror verkligen att de kommer bli grymma.
 
 
 
 
Vi som jobbat med bloggen och sociala medier överlag den här helgen heter Camilla och Cecilia och de allra flesta av er har ju pratat med åtminstone någon av oss. Alla bilder som lagts upp här är tagna av Cecilia och vilken grym fotograf hon är, eller hur?

Nedan kommer lite fler bilder, men innan de kommer vill vi bara nämna att Miljötinget-magasinet, som kommer att innehålla bland annat intervjuer mer er deltagare, några programråd, projketledningen och föreläsare, en närmare beskrivning av den miljöpolitiska boxningsmatchen och mycket, mycket mer, kommer komma ut någon gång i framtiden.
Gilla oss på Facebook för att för att få information om exakt när och var ni kan få tag för det. Men återigen, tack för helgen, lycka till med Solros-projekten, vi tror på er och vet att ni vågar vara förändringen.
Vi syns nästa år!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Följ Miljötinget på
Facebook: Miljötinget
Instagram: @miljotinget
Twitter: @miljotinget
och lägg till oss på Snapchat: miljotinget
 
Glöm inte att tagga era inlägg på Instagram och Twitter med #miljötinget14 
 

Förtrollande galamiddag och fartfyllt disco

På lördagen hann vi med mycket här på Miljötinget! Workshops, föreläsning, Solrosprojekt, mingel, galamiddag och disco på Cozmoz. Workshopsen, föreläsningen och Solrosprojektet hittar ni inlägg om nedan, men eftersom en bild säger mer än tusen ord tänkte vi lägga upp bilder värda flera tusen ord från minglet, galamiddagen och discot. Enjoy!
 
 
 
 
 
 
 
 
Magikern Theodor Ingvoldstad
 
 
 
 
 
Och vi avslutar inlägget med en bild på vår fantastiska projektledning som består av Micaela Nordin, projektassistent och Matilda Mattsson, projektledare.
 
Följ Miljötinget på
Facebook: Miljötinget
Instagram: @miljotinget
Twitter: @miljotinget
och lägg till oss på Snapchat: miljotinget
 
Glöm inte att tagga era inlägg på Instagram och Twitter med #miljötinget14 
 

Solrosprojektet - Det är nu vi skapar förändring

Solrosprojektet är en idéverkstad där deltagarna tillsammans med andra deltagare från deras hemkommuner skapar ett projekt. Det finns stöd att söka från kommunen om deltagarnas projekt har utgifter, som till exempel reklam eller lokal. Det finns kontaktpersoner deltagarna kan vända sig till för hjälp eller stöd i hemkommunen och Alexandra Lindström, Solrosprojektets processledare, har själv fått mycket hjälp av sin kontaktperson när hon utfört sina Solrosprojekt.
Några exempel på idéer på Solrosprojekt deltagarna har jobbat fram i år är att hålla en temadag för miljön i sina hemkommuner, kämpa för att förbättra skolmaten och införa mer ekologisk mat samt reducera matsvinnet i skolorna de går i, jobba för att få tillbaks busshållplatser som plockats bort från landsbygden så att även människor som bor där kan åka kollektivt och att plantera växter på hustak i städer.
Vi ser fram emot att se resultaten av Solrosprojekten och håller tummarna för att så många som möjligt genomför sina idéer och vågar vara förändringen. 
 
 
Alexandra Lindström, processledare för Solrosprojektet 2014
 
Följ Miljötinget på
Facebook: Miljötinget
Instagram: @miljotinget
Twitter: @miljotinget
och lägg till oss på Snapchat: miljotinget
 
Glöm inte att tagga era inlägg på Instagram och Twitter med #miljötinget14 
 

"Om du vill gå fort, gå ensam. Om du vill gå långt, gå tillsammans" - Sofia Lindman

Årets sista föreläsning har vi att tacka Sofia Lindman och Camilla Keller för. De höll en föreläsnnig om att våga följa sina drömmar, kliva ur sin comfort zone och inte vara rädd för att misslyckas. De pratade också mycket om hur viktigt det är att ha någon att prata med och ventilera sina tankar hos och att även om det känns som att en är helt själv står en sällan helt ensam i en dröm.
Sofia är 19 år med har redan hunnit med mycket. Hon har bland annat jobbat på Lovely Days på Fryshuset i Stockholm, drivit en insamling till förmån för humanitära katastrofer, startat upp en rap-kör för tjejer och varit en del av We_Change-turnén. Men hon tycker att det är viktigt att inte framställa sig själv som en supermänniska och hon betonar i föreläsningen att hon har haft många idéer som hon inte fått igenom och några projekt som hon fått avbryta. När Sofia pratar om hur hon vill att framtiden ska se ut tycker hon att vi måste sluta vara så egoistiska och börja ta hänsyn till och respektera varandra. Hon säger också att: "Vi måste sluta vara så bekväma" och menar att om jorden ska hålla även år 2030 kanske vi i västvärlden måste sänka vår materiella standard en del.
Sofia och Camilla träffades för ett par år sedan när de båda skulle spela in en Pepsi-reklam och sen visade det sig att de skulle åka på samma konferans någon helg senare. Väl på konferensen började de diskutera idéer, vad som är fel med världen och vilka för sorts projekt de ville bedriva. Idag har de stått tillsammans på Miljötingets scen och hållt en föreläsning som inspirerat deltagarna att våga vara förändringen och att inte ge upp om det skulle vara så att ett projekt misslyckas.
 
 
 
Sofia Lindman
 
 
Camilla Keller
 
 

Workshops

Idag på förmiddagen har deltagarna workshops. De lagar mat, gör om kläder, diskuterar, spelar spel och lär sig om allt mellan himmel och jord. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Följ Miljötinget på
Facebook: Miljötinget
Instagram: @miljotinget
Twitter: @miljotinget
och lägg till oss på Snapchat: miljotinget
 
 

Dani M på Cozmoz

Ikväll spelade Dani M på Cozmoz och hur grym var han inte? Och vilket drag det var! Det verkade verkligen som att ni deltagare hade roligt och det glädjer oss jättemycket!
Vad Dani M gör för att försöka rädda världen är att han försöker lära folk tänka kritiskt och han vill uppmuntra människor att engagera sig i politiska frågor. Hans smartaste vardagstips för att minska sin egen klimatpåverkan är att försöka bli så självförsorjande som möjligt. Dani M vill leva i en värld där det är fred och där individen har mer makt över sitt eget liv, där individer övervakas mindre och han vill minska konsumtionen så den hamnar på en hållbar nivå.
Mer om Dani M kommer i Miljötinget-magasinet, men här kommer lite bilder från kvällen:
 
 
 
 
 
 
Följ Miljötinget på
Facebook: Miljötinget
Instagram: @miljotinget
Twitter: @miljotinget
och lägg till oss på Snapchat: miljotinget
 

Standup och rättvis handel

Efter en föreläsning med humoristisk ton eskalerade det goda humöret, standup-komikern Melody fick igång publiken med glada skratt efter sin comeback från förra årets Miljöting.
Vad Melody gör för att rädda världen är att engagara sig i idella föreningar och hon har även valt att bli vegetarian på grund av köttkonsumtionens negativa miljöpåverkan. Hennes vardagstips för att hjälpa moder jord är att göra något så enkelt, snabbt och smidigt som att källsortera, en liten åtgärd med stor effekt!
 
 
Melody Farshin
 

Efter Melodys show åt deltagarna fika och när de kom tillbaks till aulan var Sandhya Randberg där för att hålla sin föreläsning om rättvis handel. Sandhya Randberg är VD för Oria, vilket är ett Fair Trade-märkt företag som jobbar för att deras anställda ska ha det så bra som möjligt. Oria är företaget som tillverkat Miljötingets t-shirt och Oria betalar ut levnadslöner till sina anställda, vilket är betydligt högre lön än minimilön i många länder. Vetskapen om att Oria är ett företag som bryr sig om producenterna av sina varor får det att kännas bra att ha på sig t-shirten.
Sandhya pratade om konsumentmakt,  och peppade deltagarna att göra det de brinner för nu och inte vänta med det. Hon uppmanade även deltagarna att diskutera frågan: "Vem bär ansvaret för att arbetarna får levnadslöner och rättvisa arbetsvillkor?" och det visade sig vara en svårare fråga att svara på än vad en kanske tror. 
Sandhyas viktigaste råd till deltagarna är att det ska köpa Fair Trade-märkta och ekologiska produkter, att de ska gräva där de står och hitta sina egna passioner och att de ska uttrycka vad de tycker är viktigt.
Sandhya citerade i slutet av sin föreläsning Gandhi, han hade sagt: "There can be no peace without justice" och det samanfattar problemen med orättvis handel ganska bra.
 
 
Sandhya Randberg
 
 

Följ Miljötinget på
Facebook: Miljötinget
Instagram: @miljotinget
Twitter: @miljotinget
och lägg till oss på Snapchat: miljotinget
 

"Detta är en munter sång om vår snara undergång"

Pär Holmgren och Staffan Lindberg, som har åkt runt hela Sverige med sin elmopedturné i sex år, kom till Miljötinget och hade en föreläsning som blandade humor, musik och allvar på ett inspirerande sätt. De pratade om klimatförändringar, växthusgaser och hur det är nödvändigt att kombinera social hållbarhet med ekonomisk hållbarhet för att rädda klimatet.
De pratade även om vad som kan hända när en får klimatångest och hur en bäst botar den. Deras två tips var att en ska skaffa mer fakta, alltså läsa på och faktiskt sätta sig in i problematiken så att en förstår den på djupet, och att en ska träffa andra människor som också tycker att miljöfrågan är viktig. En kan kanske engagera sig i ett politiskt parti eller i en organisation och då är det ju perfekt att vi har en massa grymma partier och organisationer som engagerar sig i miljön på besök på åsiktstorget i helgen.
Pär och Staffan pratade mycket om klimatfrågan och de konstaterade att växthuseffekten förstärks och att de tio varmaste åren sedan industrialiseringen har inträffat sedan 1998. De pratade om många dåliga grejer som händer för att vi inte tar hand om planeten som vi borde och att om vi fortsätter som vi gör kommer framtiden inte vara ljus.
Som tur är bygger de värsta scenariorna på att mänskligheten kommer fortsätta strunta i miljöproblemen, men det gör vi förhoppningsvis inte. Efter den här helgen kommer i alla fall över 200 grymma ungdomar ha insett att något måste göras och att det måste göras nu och det känns tryggt. 
När jag pratade med Pär och Staffan om hur de vill att världen ska se ut år 2030 tyckte ingen av dem att fossila bränslen skulle användas, Pär tyckte att allt som konsumeras ska ingå i det naturliga kretsloppet och Staffan tyckte att en bra internationell fördelningspolitik och en minskad köttkonsumtion är saker som är viktiga i framtiden.
Hoppas att ni haft en bra dag på Miljötinget och tagga till Dani M på Cozmoz ikväll! 
 
 
 

Följ Miljötinget på
Facebook: Miljötinget
Instagram: @miljotinget
Twitter: @miljotinget
och lägg till oss på Snapchat: miljotinget

Miljötinget 2014 har officiellt invigts

Hej!
Det har varit mycket att göra idag så bloggen har inte hunnit uppdaterats. Men, här kommer ett inlägg om invigningen med bilder från den och incheckningen. 
Invigningen började med att Miljötingets kära konferencierer IdaLisa och Alise dansade loss till "Eye of the tiger", sen presenterades programrådet och vi dansade Miljötinget-dansen.
 
 
 
 
 
Sen blev deltagarna välkomnade till Borlänge och fick lite allmän information. Vi har två regler på Miljötinget och de är att 1) vi ska vara sjyssta mot varandra och 2) användande av droger och alkohol är totalt oacceptabelt.
 
Men med det sagt kom vår projektledare Matilda upp på scenen och tackade programrådet för vårat jobb med tinget och sen berättade hon den otroligt roliga nyheten att EU-parlamentarikern Fredrick Federley nominerat Miljötinget till EUs medborgarpris. Resultatet från EUs medborgarpris kommer i februari, så vi håller tummarna fram tills dess.
 
Den var en fullspäckad invigning i år. Efter projektledarens tal kom en representant från "Håll Sverige Rent" och berättade om att Miljötinget i år är ett miljödiplomerat event med allt vad det innebär. Vi äter vegetarisk mat hela helgen, deltagarna tar sig hit med kollektivtrafik och får miljövänliga tröjor och påsar, och det är bara några av grejerna som gör Miljötinget till ett miljödiplomerat event!
 
Sen kom Inga-Lill Persson från Region Dalarna upp på scenen, höll ett tal och sen klippte hon och Marie Jonsson från Borlänge kommun bandet och Miljötinget hade officiellt invigts. 

 
 
Grymt kul invigning! Här kommer lite fler bilder från dagen:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0