SOLROSPROJEKT 2015

Solrosprojektet är en plattform för att ge unga konkreta verktyg för att förverkliga sina idéer.
Idag har alla deltagare fått vara med och påverka i sin kommun, ni har kommit med mycket bra idéer och förslag och vi håller tummarna för att ni ska förverkliga era idéer när ni kommer hem!

Här är en del förslag som kom in under solrosprojektet-
Hudiksvall - Från Hudiksvall var det två tjejer som ville göra ett kvällsbokcafé för hela allmänheten, allt från unga till gamla, det skulle bl.a vara olika aktiviteter riktade till olika generationer. Exempelvis pensionärskvällar, pysselkvällar, open mic osv.


Älvdalen- ville att deras skola skulle ha solpaneler på taket i skolan som energikälla.

Avesta - Ville införskaffa ekofrukt i sin cafeteria.

Falun- Ville minska rökning bland ungdomar, de vill att det blir förbjudet för minderåriga att röka på offentliga platser.

Gävle - Ville att deras matbutiker endast ska sälja närproducerade mejeriprodukter (gefleortens)

Ljusdahl - Ville arrangera en festival i sin kommun och få deras invånare att skaffa sig en större gemenskap, eventuellt skapa ett ungdomsråd.

Vi fick in massor av bra idéer!
Hem och gör era drömmar till verklighet nu ungdomar! Var idéeförferkligaren som Marcus Frödin sa!

 
 

MAGDALENA STREIJFFERT

Magdalena kommer från Halmstad och är generalsekreterare för fairtrade vilket innebär att hon har övergripande ansvar för föreningen för Fairtrades arbete och organisation.

Fairtrade märket som ni säkert alla har sätt betyder att tillverkarna av den märkta produkten har schyssta arbetsvillkor. Fairtrade är det mest kända etiska märket i världen.


Vad lovar fairtrade? För att kunna vara fairtrade ska man upfylla tre olika krav, Sociala kriterier, Miljökriterier och ekonomiska kriterier, man ska exempelvis ha en levnadslön, man ska kunna försörja sig, ha ett tryggt hem, mat på bordet och ha möjlighet att ha sina barn i skolan. Levnadslön är egentligen en mänsklig rättighet men som tyvärr inte uppfylls i många av världens fattigaste länder.

Magdalena berättar också hur du kan påverka och hjälpa till,  "använd din konsumentmakt" Säger Magdalena.
Köp fairtrade och bidra till att tillverkarna har bra levnadsvillkor, berätta för företaget att du tycker att det är viktigt att alla ska ha schyssta levnadsvillkor.
Förra årets miljöting stad, nämligen Borlänge blev år 2014 (samma år som Miljötinget höll hus där) en fairtrade stad! Hur bra är inte det?

Köper inte du fairtrade idag? Börja redan imorgon, du bidrar till vår miljö och till att alla ska leva schysst! Vem vill inte det liksom?


Tusen tack Magdalena för en inspirerande föreläsning!
 
SKRETCH MED ZEBASTIAN OCH ELLIE!

Ni missade väl inte Ellie's och Zebastians dejt? När de åt lunch och pratade om Fairtrade?
Visst var det kul? Vill ni se mer skretcher idag och imorgon, - prata med någon i Programrådet! Lägg gärna fram förslag och lämna in till info!
Här kommer lite roliga bilder från skretchen!
 
 

SVANTE AXELSSON - FÖRELÄSNING

Svante Axelsson är generalsekreterare och chef för föreningens rikskansli. Han är utbildad agronom inriktad på miljöekonomi som bl a utvecklat skatteväxling för att föra över kostnaderna från arbete till miljöbelastning. Kom som miljöekonom till föreningen, generalsekreterare sedan 2000.
Sitter bl a i styrelsen för Mistra (stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och i styrelsen för KRAV.

Svante pratar om hur vi har ett överskott av energi, det finns ingen energibrist menar han. Problemet är att vi använder den billigaste energiformen, nämligen den som finns under marken, olja.
Visste ni att om vi bara skulle ha solpaneler på garagetaket där hemma så skulle det stå för energi till en elbil i ett helt år! Hur fantastiskt är inte det?

Vinden är den billigaste energikraft som finns, därför byggs inte fler kärnkraftverk i Sverige, kärnkraftparantesen är slut.
Varje morgon vi vaknar är solcellsenergin billigare än innan du lade dig kvällen innan, precis som med ekologisk mat så är det lite dyrare till en början, men desto mer som konsumeras av det, ju större efterfråga som finns desto billigare. 

Svante berättar en historia om hur man med små steg snabbare kommer fram till målet.
Om hur han lägger fram ett förslag till sina 8-14åriga barn om att åka tåg till Åre och vandra 15mil, responsen man får då är "nej" på en gång. Man lägger då fram att man kan ta natt-tåget dit, det är mysigt och man kan spela kort, äta lite chips och prata.
När de kommit fram & vandrat till första stugan frågar han sina barn, "ska vi åka hem nu?" Barnen svarar, att de kan gå ytterligare en bit till en ny stuga och känna efter. När de kommit till nästa stuga upprepar han frågan " Ska vi åka hem nu? är det tråkigt?" Barnen svarar med att "nja, fast det var ju ganska trevligt igår när vi spelade kort.." Så upprepar sig historien och tillslut har de vandrat de där 15 milen utan några vidare problem.

"Tricket att komma framåt är att tänka kortsiktigt" 
Det är det som är problemet med dagens politiker, de tänker för långsiktigt säger Axelsson.

Svante tar även upp diskussion om den omtalade köttindustrin och hur pass allvarligt det faktiskt är. Visste ni att köttkonsumtionen ökat hela 5% sedan 1990? Sjukt va?
Idag konsumerar vi ungefär 80kg kött per person varje år och enligt forskning från världshälsoorganisationen ska vi äta max 500g rött kött i veckan för att undvika en ökad risk för cancer.
Axelsson menar att vi inte behöver bli vegetarianer för att rädda vår miljö, däremot göra mer aktiva val att välja bort kött. Det gör både miljön och oss själva gott.

Deltagarfrågor till Svante Axelsson

Om vi slutar äta kött? Vad ska vi då äta och startar vi inte en nya klimatpeoblem då?
- Nej, det tror jag inte. Vi kommer äta mycket mer grönsaker och bönor. Det finns så mycket fantastisk smak i naturen, det finns flera tusen olika smaker, örter osv. I en köttbit finns det bara 4-5 smaker. Vi kommer få en mycket större och trevligare smakupplevelse om vi börjar äta mer grönt.

Klarar vi oss utan kärnkraft i Sverige?
-
Ja, det gör vi absolut!

Hur viktigt är klimat-toppmötet ?
-
Ja det kan man undra med tanke på hur långsamt framåt de går, men i helhet är det väldigt viktigt.
Ta exempelvis flygplansfrågan, det är ju väldigt omiljövänligt att flyga och det kommer att bli mycket dyrare. Men hur kul är det inte att åka till Grekland på semester? Då brukar jag säga att åk mer sällan, men stanna en längre tid.

Vilken är din bästa vegomaträtt?
-
Lasagne med muskonöt och lite spenat.

Avslutningsvis berättar Svante att om man går på stan och frågar civila människor om de lider av miljöpolitiken så får man oftast svaret " Vilken miljöpolitik?"
Vi måste sluta överdriva problemen, återigen kan vi koppla till historien om vandringen i fjällen. Man sitter i stuga nr 2 men tänker på stuga nr 5 och får ångest. Därför måste man tänka kortsiktigt, vi har inte all kunskap för att tänka lånsiktigt vilket skapar oro och lite agerande.

Vi måste anpassa oss och visa en positiv framtidsbild, vi måste visa våra lösningar och positivitet. Det är då vi kommer få med oss människor som kan hjälpa oss och också vill kämpa för vårat klimat.
Bär alltid det där leendet, det attraherar andra mäniskor att också bli positiva och vilja vara med.
"Det finns inget mer meningsfullt än att rädda klotet!" - Svante Axelsson

Blev ni lika inspirerad som jag? Nu känns det som att jag vet så mycket att jag vill minska min köttkonsumtion drastiskt, jag vill välja att cykla istället för att ta bilen 6:00 på måndag! Jag vill agera för jag vet att både jag och miljön blir bättre, jag vet att jag inte måste avstå kött helt för att inte vara en miljöbov. Nu känner jag att jag kan göra ännu mer miljövänliga aktiva val i min vardag!
Känner ni också det?!

I år är temat på Miljötinget en Hoppfull Framtid och det något vi verkligen fått svar på att vi har eller hur?
Även Svante påpekar detsamma som Marcus Frödin att för att något ska hända måste vi agera, vi måste vara aktiva och ha action i oss!

Wow! Nu är jag redo att rädda vårt vackra jordklot, är ni?

 
 

GODMORGON!


 
Godmorgon alla härliga deltagare!
Jag hoppas att ni har sovit gott och är så pass utvilade att ni orkar med en sjukt fullspäckad dag med massa roligheter! Jag är supertaggad!

Idag kommer vi få se två superintressanta föreläsare, Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen samt Magdalena Streijffert från fairtrade. Vi kommer få utveckla våra egna idéer med hjälp av solrosprojektet och vi kommer få äta god mat & dansa loss till Svenska Björnstammén och myyycket mycket mer!!

Jag hoppas att ni har superkul och vågar fråga oss i Programrådet om ni har några frågor, vill hänga eller ta en selfie! Jag (Emelie) och Sanaz vill gärna ta selfie's med er och har en varsin grymt snygg selfiestick med oss JÄMT!

Vi är alla snälla & glada så tveka inte att prata eller hänga med oss!

 


Även fast vi kanske bjuder lite tokigt mycket på oss själva så är vi fantastiskt roliga & snälla ;-)
 
 

VAKNA MED ELLIE & YLVA!

Nu har norlie och kkv spelat, vi i programrådet har dansat oss trötta tillsammans med er deltagare, vi har sett så mycket glädje och inspirerande förebilder. Vi VET att ni är grymma men tyvärr så börjar helgens första dag av nordens häftigaste miljöevenemang lida mot sitt slut.
Imorgon väntar en ny fullspäckad & inspirerande dag och tillsammans med er ska VI rädda världen!

Ät er nattmacka, borsta era tänder och sov riktigt, riktigt gott!
Nu laddar vi upp för allt som miljötinget har att bjuda på imorgon!
Missa inte frukostbuffén 07:00 där det bjuds på en smarrig och energirik frukost så att vi ska orka våga vara förändringen och komma på nya häftiga ideér!

Vi ses 08:15 i aulan med VAKNA MED ELLIE OCH YLVA!

Sovgott!

Ellie & Ylva
 

NORLIE & KKV KONSERT

Ikväll dansade alla deltagare och programråd loss till Norlie & Kkv! Visst var dem grymma?
Här kommer massa bilder från deras konsert!
Hoppas ni njöt lika mycket som jag av deras sjukt grymma spelning!

 
 

NORLIE & KKV

I år har vi lyckan att få presentera Norlie och kkv som kommer och uppträder på Miljötinget.
Norlie och Kkv är en svensk hiphop duo som består av Sony, 25år och Kim,25år. Båda födda 1990, samma år som Miljötinget för första gången skapades!
Visst är det perfekt att dem firar 25år samtidigt som Miljötinget firar 25år?!


Intervju Norlie och Kkv :

Hur länge har ni hållit på med musik?
-
Länge, men tillsammans har vi spelat sedan 2009. Då körde vi med en Dj, men 2012 ville vi "steppa upp" det hela och skaffade oss ett band.

Varför valde ni att tacka ja till ett miljöevenemang?
-
Vi visste inte så mycket om miljötinget innan vi tackade ja, vi blev informerade om vad Miljötinget är för knappt en vecka sedan. Men det känns som en kul och viktig spelning, det är en väldigt positiv spelning.

Lever ni klimatsmart?
-
Vi båda duschar alltid, vi badar sällan. Sony: Jag duschar dessutom bara 2,5minut, man duschar inte för att det är skönt utan för att bli ren. Kim: Ja det gör du verkligen, sen samåker vi ju till spelningar, vi två och hela bandet alltså.

Har ni några klimatsmarta tips?
- Tänk på att förbruka mindre vatten, använd mindre hårspray. Använder ni mycket hårspray eller? - Haha det blir rätt mycket, det är egentligen det värsta som finns, man kan typ tappa håret och det kan inte andas osv men det är as bra att spraya på direkt innan man går upp på scenen.
Sony: sen kan man läsa på mer, bli mer förstådd. Men läser man på för mycket blir man lätt knasig i huvudet för man blir så äcklad av vad allt faktiskt innehåller. Det är så mycket skit i allt.
Kim: Nej sen är det ju tydligen för mycket flygplan för att de ska ha en plats att vara på har jag hört?
Sony: Ja precis, det finns så mycket flygplan att det inte finns tillräckligt med plats för dom så några måste typ vara i luften utan destination och det är ju inte bra. Det kanske man ska lösa.
Det handlar ju om så mycket annat också, det är mycket av de med makt & pengar som också behöver ändra sig & ta aktiva val.


Är ni vegetarianer/veganer eller liknande?
-
Nej, men vi båda äter betydligt mycket mindre kött nu än förut, det är inte ett självklart val att äta kött varje dag.
Kim: Ja och jag har iaf börjat äta mer och mer sallad till maten. Sen upplever jag att det är betydligt mycket fler veganer & vegetarianer idag än för bara några år sedan, vi gör mer aktiva val idag.

Vad har ni för civilstatus?
-
Sony: Jag är singel.
- Kim : eh, jag vet inte.. det är unknown haha.


 
 

WORKSHOPS MILJÖTINGET 2015

Idag har alla deltagarna fått välja workshops vid ankomst som de senare fick gå på.
En av alla våra workshops är " Hur kommer fröna in i äpplet om ekosystemstjänster"
Här får deltagarna äta olika frukter och titta på hur dem ser ut runt kärnsjälken samt göra en fotosyntes.
.

En annan annan workshop vi även hade kallades för "Ekosystemets tjänster i vardagen"
Den handlar om hur ekosystemtjänster påverkar vår vardag, på vilket sätt det är viktiga för framtiden och vilka utmaningar det finns kring dem som behöver lösas?


Julia 15år, Ockelbo

Varför valde du just den här workshopen?
Jag ville veta mer om ekosystemet och hur det fungerar i vardagen.

Har du lärt dig något under dessa workshops?
Ja, jag hade "El-bil hot or not" innan och där lärde jag mig mycket. Jag trodde att en elbil släppte ut i alla fall lite koldioxid, men den släpper inte ut något alls. Sen trodde jag att bilen lät också, men det lilla en elbil låter är från hjulen. Den var rolig.
 


Oscar 14år Rättvik

Varför valde du denna workshop?

Verkade kul med ekosystem.

Har du lärt dig något av workshopsen?

Ja jag hade också den om elbilen innan & den lärde jag mig mycket av.

Varför åkte du till Miljötinget?
Verkade vara en kul grej.

Är du miljöintresserad?
Ja det är jag!


Vad ser du mest fram emot på MT ?

Musiken och artisterna.


 
Övriga bilder från workshops under dagen
 

 

BLOGGAREN


 
Jag som skriver och uppdaterar bloggen under miljötinget heter Emelie, är 20år och har suttit med i Programrådet sedan 2012.
Jag har ny som bloggare för Miljötinget, har tidigare suttit i nöjesgruppen men kommer under Miljötinget 2015 arbeta tillsammans med Sanaz inom Marknadsföring!
Kul va?
Ser ni mig eller Sanaz så tveka inte på att komma fram och ta selfie's med oss och våra rosa supercoola selfiesticks!
 

25ÅRS JUBILEUM !

I år kan kan vi med stolthet presentera ett fullspäckande program med mycket musik, dans & skoj! Vi firar nämligen 25års jubileum!! Programrådet har kämpat, slitit och förhandlat för att NI ska få ett så roligt, inspirerande och givande evenemang som möjligt! Du har väl inte missat att vi i år bl.a gästas av två aktiva artister? Vill du veta vad som händer under helgen? Kolla in vårt grymma program!
 

FÖRELÄSNING MED MARCUS FRÖDIN!

Marcus Frödin, en av våra fantastiska inspiratörer som kommit ända från Arvika för att föreläsa hos oss intog scenen strax efter invigningen.
Marcus Frödin pratar om att man ska våga ha drömmar och att man ska våga göra sina drömmar till verklighet.
Han menar att man måste ha action i sig och vara drömförverkligaren, man måste möta eventuella motgångar med en positiv attityd och alltid testa nya lösningar! Man ska inte bara drömma, utan man ska skapa sina drömmar. Man ska våga prova, våga misslyckas och även våga att lyckas.

"Du behöver ha en dröm för att gå till handling, du behöver ha inspiration. du måste tro att allt är möjligt, du måste ha en övertygelse, du måste framför allt ha action - Gör något!"

Marcus menar att just NU är det en stor entreprenörsrevoulation i vårt samhälle, med hjälp av all dagens teknik kan du i din egna tv-soffa äga och styra ett stort och framgångsrikt företag och samtidigt ha hur kul som helst!Hur bra låter inte det? Idag vill vi vara entreprenörer, vi vill göra allt själv och vara vår egna drivkraft, vi vill få något att hända. "I min värld är alla entreprenörer" säger Marcus stolt under sin väldigt inspirerande föreläsning, och visst är vi väl det?
År 1937 var definitionen av entreprenör " det är som en person som är aktiv och vill få något gjort" precis som vi som är på miljötinget, vi vill våga vara förändringen och genom att åka på miljötinget och aktivt lära sig något bidrar vi alla till att våran gemensamma dröm om en bättre miljö, går från dröm till verklighet!

"Ur mitt perspektiv handlar det om att börja designa min framtid, vår framtid. Skapa den som vi vill ha den!" är bara lite av alla mycket klocka och inspirerande ord Frödin uttrycker sig med.

Visst är han fantastiskt? Han tog scenen med storm och var verkligen pricken över i:et för att starta denna sjukt inspirerande och fullspäckande helg!
Marcus har redan öppnat den stängda dörren och vi har redan bundit nya band med nya trevliga kompisar!
Nu vill i alla fall jag göra alla mina drömmar till verklighet!
Vill inte ni?

Marcus Frödin - Drömförverkligare och inspiratör

MILJÖTINGET 2015 INVIGT!

Nu har vi äntligen öppnat portarna för årets häftigaste helg!
Alla deltagarna har kommit och vi har officiellt invigt MILJÖTINGET 2015!!!!!
Är ni lika taggade som oss?
Det tror vi!
NU KÖR VI!!

Glöm inte att följa vår insta (miljotinget) och glöm inte heller att använda våra grymma taggar på alla era sociala medier #miljotinget15 och vid deltagande av tävling använder du hashtagen #mt15tavling

RSS 2.0