SOLROSPROJEKTET.

Solrosprojektet är en möjlighet till fortsatta miljöaktiviteter efter att Miljötinget tagit slut. Varje kommun i Gävleborg och Dalarna har avsatt 10 000 kronor som ungdomar kan ansöka om för att göra ett projekt för miljön. Teo Härén höll idag i en workshop för att inspirera och sätta igång deltagarna så att de kan göra solrosprojekt i framtiden. Teo föreläste också om kreativitetsutveckling, otroligt bra och inspirerande var det! Läs mer om det på interesting.org.


Teo Härén.


Olika grupper som diskuterade möjliga Solrosprojekt. Det pratades bland annat om att anordna konserter och miljögrupper på skolor.

WORKSHOP PÅ JÄRNVÄGSMUSEET.Idag har det varit massor av workshops på schemat för våra deltagare, och en höll X-MaTs Lena Wigren och Christine Persson i. Deltagarna fick följa med till Gävles Järnvägsmuseum för att kolla på tågets utveckling de senaste 150 åren samt diskutera hållbart resande tillsammans med X-Trafiks VD Matts Hildebrand. Deltagarna var verkligen intresserade och ställde många bra frågor kring kommunaltrafik.

Jag har i ett tidigare bloggjobb, Expedition Gävleborg, gjort ett studiebesök hos X-Trafik, och där pratade jag med Matts om mycket som togs upp i dagens diskussioner, och vill ni läsa om det så klickar ni här. Jag var dessutom på Järnvägsmuseet och gjorde ett studiebesök, så är ni nyfikna på hur det är där som finns ett inlägg ni kan läsa på denna länk!

HUVUDAXLARKNÄOCHTÅ - KNÄOCHTÅ!

create animated gif

Efter deltagarnas första natt här på Miljötinget inleddes dagen med morgongymnastik! Sen var lördagen igång.

BIKTNING, 00:59.På översta våningen här på Polhemskolan finns ett biktrum med en kamera där alla på Miljötinget har möjlighet att bikta sig om vad som helst. I natt var vi ett gäng på fyra som var tröttglada, vet inte om det blev någon vettig bikt av det hela men kul var det. Så ni tingisar (tingisar?) som är här och inte har biktat er ännu: gört!

PARKEN.Band nummer två igår var Parken. Själv hade jag aldrig hört dom (eller han, har inte förstått det där riktigt) tidigare, men det hade många Miljötingare visst gjort! De dansade och sjöng med och det var en himla fin stämning på och framför scenen. Lyssna på Parken på MySpace!

BABYLON BLUES BAND.Igår kväll hade vi två band som underhöll med livemusik! Först ur var Babylon Blues Band. De spelade reggae och blues som svängde fint, och detta levererades tillsammans med budskap om politik, miljö och tredje världen.

SÅ HÄR KUL HAR VI PÅ MILJÖTINGET:Nuuuuuuu har jag fått låna internet en sväng! Jag har ju hurmycketsomhelst att blogga om. Som gårdagens humorshow med GASTA - Gävle Standup Attack, ett gäng standupkomiker som fick publiken att kikna av skratt. På de nedersta bilderna syns komikern David Druid som verkligen fick igång publiken med sin humor.

BACK ON TRACK, ELLER NÅT.Hejhejhej! Nu är jag tillbaka, Ingrid alltså, och jag sitter just nu i infon och bloggar. Internet är lite skitnödigt så jag uppdaterar bäst jag kan. Här är ialla fall himlans mysigt, stackars er som inte är här!

INVIGNING

Invigningen var fylld med dans, information och en hel del skratt då elektroniken inte gick som det skulle. Klas och Leona som jobbar inom scengruppen klarade det dock galant ändå.
Just nu sitter deltagarna i aulan och lyssnar på den förste föreläsaren - Björn Söderberg. 
Klas och Leona

Björn Söderberg

Deltagare

INTERVJUER

Det har kommit en massa folk från tidningar och även TV4 som gör inslag och intervjuar deltagarna.Johanna Åberg från Sandviken blir här intervjuad av Arbetarbladet gällande hennes åsikter om att äta kött och vad hon gör för att hjälpa till att motverka miljöförstöringar.


FÖRSTA DELTAGARNA

Nu har de första deltagarna börjat anlända.
Klas och Leona håller på att förbereda inför invigningen och jag passar på att blogga.


De första deltagarna checkar in.Karin Fredholm och Malin Jonsson från Ljusdal är två av deltagarna som redan anlänt.


MILJÖTINGET KOMMER ATT FÖREVIGAS

Björn tillhör media-teamet och kommer att filma hela Miljötinget.


DAG 2

Klockan är nu halv nio och vi i programrådet börjar bli klara att ta emot deltagarna. De första kommer vid tio-tiden och innan dess ska vi fixa iordning de sista detaljerna.
Här är vi i programrådet som äter frukost.


/Gästbloggaren för dagen, Josefin

KOMMENTERA MERA!

Just det, vill bara påminna er om att det är inte förbjudet att kommentera! Tvärtom! Det är ju det som är så roligt med bloggar, att man snabbt kan möta sin publik, alla får synas och höras. Så har ni något att säga, klicka på "Kommentarer" under varje inlägg och skriv något! Okej?! Okej!

MILJÖTINGETS GOODIE BAG.


Tygpåsar som väntar på att få bli någons.

Hallå! Efter en god middag med crewet har jag nu åkt hem till Söderhamn, imorgon ska jag gå på begravning och blir därför borta en stund från Miljötinget och bloggen. Jag har dock fått en utmärkt inhoppare, programrådet Josefine som kommer att sköta om bloggen medan jag är borta.

Jag tänkte berätta om dessa fina tygpåsar som alla deltagare ska få. De är gjorda av Rättvisemärkt bomull och innehåller massor av godsaker, så här i bloggvärlden kallas de väl gärna för "goodie bags" kan tänkas, röda mattan, VIP och så, ni vet. Dessa goodie bags är dock fyllda med bra information och annat smått och gott, och dessutom är ju själva påsen helt perfekt av tusen anledningar:
  • Den är Rättvisemärkt, alltså har de som arbetat med allt som krävs för att göra en påse som denna fått arbeta under schyssta förhållanden.
  • Den är stor och rejäl och rymmer det mesta.
  • Vet ni att vi förbrukar 1000 miljarder plastpåsar om året? Det går åt massvis med olja för att tillverka och transportera plastpåsar, och detta är så klart totalt oklimatsmart. Ta med denna tygpåse (och till er stackare som inte ska på Miljötinget och få en: skaffa en annan!) när du går och handlar. Ha den jämt ihopvikt (de kan bli jättesmå, jag lovar!) i din handväska. Du och jorden tjänar på det.
  • Du behöver alltså inte ha något dåligt samvete för denna fina och bra påse!
Detta var fyra av tusen anledningar, haha. Näe, men ni förstår va?

Vi hörs imorgon, så länge lämnar jag över till Josefine!

16:49


Flitiga programrådare ilar omkring i våningarna tre. Snart ska de få äta middag!

DE FÖRSTA BESÖKARNA ÄR HÄR!


Andrea och Malin på plats i en av sovsalarna.

Redan nu, torsdag eftermiddag, har våra två första besökare anlänt. En nyhet för Miljötinget i år är att ungdomar från hela landet (och inte bara från Gävleborg och Dalarna som tidigare) har fått möjlighet att komma hit, och detta har vi redan fått prov på. Andrea och Malin kommer från Halmstad och Kungsbacka och går på Munkagårdsgymnasiet. För att inte missa något av morgondagen har de kommit hit i god tid vilket jag tycker de gjort helt rätt i!

FÖRBEREDELSER.

Alla har fullt upp med förberedelserna just nu, och så här kan det se ut!Sara O och Sara M sätter upp programaffischer.


Louise, Filip och Petra fixar inför en sopsorteringstävling.


I den hjärtliga informationen sitter Malin och Kicki och håller ställningarna.


Emelie, Jennifer och Maria gör olika informationslappar som ska sättas upp lite här och var.Och så här fortsätter det här på Miljötinget fram till invigningen 13.00 imorgon!

POLHEMSKOLAN.Här håller vi alltså till. Imorgon kommer 300 ungdomar från hela landet hit för att ha en rolig helg med superbra föreläsningar, roliga workshops, bra musik och hurmycketsomhelst annat kul, och viktigt! Just nu är här ett crew, ett programråd på ungefär 25 personer, som jobbar för att få allt i ordning till imorgon. Det är olika grupper med olika ansvarsområden och nu tänkte jag gå och kolla lite på vad de pysslar med så får ni snart se...!

HEJ!Mitt namn är Ingrid Bergström Nilsson och jag har i uppdrag att blogga på Miljötinget 2009, Nordens största miljöforum för unga, som äger rum på Polhemskolan i Gävle 30 oktober - 1 november. Tanken är att jag ska hålla er uppdaterade om allt som händer, så följ med mig dessa dagar här på bloggen om ni är nyfikna. Läs mer om Miljötinget här!

RSS 2.0