LITE BLANDAT KRAFS OCH TACK OCH HEJ.Från dansuppvisningen på invigningen.


Hillevi och Linn informerar om tagg-tävlingen.


Ajdoan testar second hand-kläderna.


Mosa (som jobbat stenhårt med Miljötinget - Hurra hurra hurra!!! Sjukt skillad kille) kikar fram.


Hanna sitter och skriver i sovsäck. Rummet vi sov i var lite kallt...


Jag utsätts för Jens reflexskärm.


Hanna in action!


Jens in action!


Hopp!


Projektledare Hana! Utan henne  - inget Miljöting 2010. Jag är så grymt imponerad av henne så det är inte klokt.


De fina dalahästbroscherna som fanns i infon gick tydligen utmärkt att ha som örhängen.


Clockwise-dans.


Smygbudskap.


Det här är sista inlägget. Tack för att jag fick vara med och blogga på detta u n d e r b a r a Miljöting. Jag har haft så sjukt himla roligt!!!! Ha det fint alla!

/Ingrid Bergström Nilsson

HEJ PROGRAMRÅD!


Simone Bylund, Söderhamn.

Varför är du programråd på Miljötinget?
Jag var deltagare förra året och tyckte det var så roligt och blev inspirerad till att göra något mer.

Vad är roligast med att vara programråd?
Att se alla glada ungdomar.

Vad vill du säga till de deltagare som funderar på att söka till programrådet nästa år?
Ta mod till dig och våga!!

KLICKA VIDARE.

♥ Glöm inte taggtävlingen! På miljotinget.se finns facebooklänkarna ni behöver.

♥ Kolla även in Miljötinget på Facebook! Så småningom ska jag ladda upp alla mina bilder där, gör det ni med!

♥ Caroline Peterson som höll i workshopen Miljömedvetna är lyckligare har skrivit om Miljötinget på Camino. Läs det här!

♥ På helahälsingland finns en liten intervju med David Ling som var deltagare på Miljötinget. Läs det här!

♥ Klicka här för att läsa om Miljötinget på dt.se, och här för att läsa vad Avesta tidning skrivit.

♥ SVT's Gävledala var där och filmade och gjorde ett inslag som ni kan se här. Det finns även en artikel att läsa här.

HEJ DÅ DELTAGARE!

Jahapp. Så åkte deltagarna hem. Fullproppade med inspiration och ambitioner om att vilja förändra och kämpa för ett hållbart samhälle!


Hej då Kajsa Bergström från Idre och Moa Hermansson från Särna! Vad har varit bäst med Miljötinget 2010?

Johnossi, discot, föreläsningarna... Men mest att få träffa alla nya vänner.


Hej då Linus Bodeström från Rättvik! Vad har varit bäst med Miljötinget 2010?

Galamiddagen!


Hej då Sanna Sunnerfalk från Järna! Vad har varit bäst med Miljötinget 2010?

Gustav Fridolins föreläsning. Han pratade om mycket som jag har tänkt på.


Jag har nog allt lite mer att krama ur den här bloggen, så än är det inte över! Kom tillbaka imorgon kväll. Puss och tja!

AVSLUTNING.När vi kommit tillbaka till skolan efter manifestationen var det avslutning i aulan med visning av den ihopklippta filmen med helgens biktningar, avslutningspepptal av Jonas Eriksson och massor av applåder till programrådet och inte minst projektledare Hana Muliqi samt Mosa Alasaly! Jättetokigt nog har jag bara en bild från hur Jens sitter i bikten och tror sig vara rolig (haha, förlåt, Jens).

MANIFESTATIONEN!Så här såg det ut när vi gav oss ut på Ludvikas gator för en jättemanifestation! Det var inte tyst många sekunder där slagord och ramsor blandades med Clockwises "Bilarna borde haaaa, avgasröreen, framme i föreen...". Manifestationen är det sista alla gör på Miljötinget, och den perfekta avslutningen av en perfekt helg!

MINIWORKSHOPS INFÖR MANIFESTATIONEN.Tre bilder från hur duktiga deltagare skyndade sig att göra banderoller och plakat till manifestationen..!

POLITISK BOXNINGSMATCH.Varje år är det traditionsenligt en politiks boxningsmatch på Miljötinget. I år fick representanter från KDU, Grön Ungdom, Ung Vänster, CUF, SSU och MUF diskutera heta miljöämnen som klimatmötet i Köpenhamn, livsstil, kärnkraft och hur man vill sänka koldioxidutsläppen i Sverige. En bättre rapport om vad de olika ungdomsförbunden hade för åsikter kommer i Miljötingets tidning som Hanna och Jens gör!

OLOF RÖHLANDER.Så blev det Miljötingets sista dag, söndag, och dagen började med 2009 års bästa föreläsare, Olof Röhlander. Olof är mental tränare och coach och har varit elitspelare i bordtennis. Han har givit ut boken "Det blir alltid som man tänker" och föreläser om mental styrkekraft. Man blir vad man tänker. Det var en riktigt bra föreläsning och här kan ni kolla in var ni kan se honom här näst. Upphopp.se är Olof Röhlanders hemsida och där finns massor av intressant att läsa!

DISCO INFERNO!


Här var det både jag och Hanna som fotade i en salig blandning. Välkomna in i min hjärna via näsan förresten.


När vi blivit helt supertaggade (jag har aldrig varit med om något så taggat och peppat) efter Clockwise konsert sprang vi vidare till matsalen där vi dansadedansadedansade! Det var så otroligt häftig stämning, alla var helt dansgalna!! Vet inte om jag har varit med om något liknande. Folk stod på borden och dansade i ringar och peppade varandra och aaaaaaaaah, BÄST! Jag tycker det är så härligt och skönt och underbart att det kan bli så här tokmycket dans och glädje bland så många människor utan en endaste droppe alkohol. Alla hade bara världens gladaste och peppigaste känsla i kroppen som helt tvunget skulle ut i dans! Gud, jag blir helt rörd när jag tänker på det, haha. Åh, bästa, bästa, bästa Miljötingetkvällen. TACK!

CLOCKWISE!!!!!!!!!!!!!!!!


Foto: Hanna Göransson


Efter att vi hade blivit upprymda av galamiddagen var det dags för efterlängtade Clockwise att inta scenen i aulan. Och alltså. Jag vet knappt vad jag ska skriva. Det var en sådan eufori! Bandet är så sjukt grymma musiker och har vrålbra låtar och texter och ger bara en himla massa kärlek (och får därför så klart kärlek tillbaka) och det var så bra att alla blev helt utom sig av glädje! Alla bara skrek! Haha! Och dansade! Själv kunde jag inte stå stilla en sekund. Och mitt i alltihop kör som en vänlighetens circle pit igång, där alla tar varandras händer och dansar i en ring runt hela aulan. FANTASTISKT!!!!

Kolla in Clockwise myspace här!

GALAMIDDAGEN!


När vi gick in i matsalen för galamiddagen möttes vi av ett utklätt programråd! Svårt att veta om detta är Filip och Sara eller om det är John Travolta och Olivia Newton John i Grease?


Hillevi eller Paul Stanley? Linn?! Näääää, Lady Gaga så klart!!


Vi satte oss till bord. Jag och Hanna hade så här fina bordsgrannar.


Det skulle visa sig att middagen var full av överaskningar! Som när Michael Jackson-rummet (deltagare från en sovsal) plötsligt gick upp och gjorde en koreografi till Beat it. Sjukt bra!!


Här är mina fina vänner och kollegor Hanna och Jens som gör Miljötingets tidning.


Och jag då..!


Programrådet serverade oss god förrätt, varmrätt och efterrätt!


Crazy Gaga.


Här kom ännu en överaskning! Alltså, jag vet inte om jag är för gammal (...?) eller bara efter, men det var en viss låt som spelades (vet inte vad den heter ens) och då är det tydligen en ny grej att man ska gå upp och göra en viss dans till den? I alla fall så var det himla roligt, för en började och så hakade fler och fler på och till slut hade nästan alla deltagare rest sig upp från borden för att spontandansa med. Underbart!!!!!!


Nu har vi plötsligt hamnat på front row på en storslagen modevisning där programrådet visade upp kläder från Röda Korsets second hand-butik Kupan i Ludvika!


Second hand is the shit.


Och sista överaskningen var att programrådets olika karaktärer hade en varsin liten uppvisning till varsin låt. De bjöd verkligen på sig själva och var hur grymma som helst!


Peter Criss och Gene Simmons får avsluta middagen. Fler (alla) bilder kommer att dyka upp på facebook så småningom!

Jag hörde av många att galamiddagen var väldigt uppskattad, och det var den sannerligen av mig med. Den byggde verkligen upp stämningen för hela kvällen som var underbar... Nu går jag och lägger mig och fortsätter detta imorgon eftermiddag, kom tillbaka då! Puss och tja!

LITE MINGEL FÖRE GALAMIDDAGEN.


HEJ WORKSHOPDELTAGARE!Hej Jesper Bark, Sofia Jenks och Henrik Mäki från Ludvika samt Erika Eriksson från Tierp!

Vilken workshop var ni på?

Ta miljömakten i kommunen! med Martin Oscarsson.

Vad fick ni göra där?
Vi pratade om hur man kan påverka kommunpolitiker i miljöfrågor, och så fick vi skriva medborgarförslag som vi ska skicka till våra kommuner. Vi skrev ett förslag till Ludvika kommun om att det borde gå fler bussar på bättre tider så att fler väljer åka buss, vilket skulle generera i att man kan sänka biljettpriserna. Det var väldigt lärorikt!

VILKEN HELG!


Jag och Jens. Foto: Hanna Göransson.

Hörrni. Nu är Miljötinget över. Och jag har haft så himla roligt, så mycket glädje och pepp på en enda helg, det är så att man storknar! Ni ser ju på bilden ovan.

Jag har i alla fall alldeles nyss kommit hem till Söderhamn och har massor av inlägg kvar att publicera, vilket jag tycker är ganska så bra, för det innebär att Miljötinget har ännu lite till att erbjuda, eller hur? Så håll utkik. Jag kör på lite ikväll och sen fortsätter jag imorgon så kan alla komma tillbaka och suga på världens godaste karamell en stund till.

HÅLL KONTAKTEN MED DINA MILJÖTINGETVÄNNER!Det här är min kompis Hanna. För ett år sedan träffades vi på Miljötinget. Vi kände inte varandra, men det skulle visa sig att vi hade mycket gemensamt och herregud vilken bra tjej tänkte jag! En sån som man vill umgås med för det gör en glad. Så en kort stund efter Miljötinget mailade jag henne på facebook och undrade om vi inte kunde ses, eftersom jag tyckte vi hade det så trevligt sist och vi ju bor i samma stad. Så det blev en kakbuffé på ett konditori och en second hand-runda på stan. Och efter det har allt bara fortsatt! Vi sågs mer och lärde känna varandra och varandras vänner och till slut hade vi bildat världens bästa gäng som hängde och trivdes hela våren och sommaren med picknickar, dans och andra fina stunder.

Så. Det jag försöker komma till är följande: Har ni stött på en trevlig prick ni gillar på Miljötinget, hör av er till den pricken! Det kan inte gå fel och kanske vinner ni en vän för livet. OKEJ? Lova!

PROJEKTIDÉER.Nu har alla grupper fått presentera sina idéer och det var helt sjukt bra aktiviteter och påhitt som de ska genomföra i sina kommuner efter Miljötinget. Här är en liten sammanfattning... Nu ska vi göra oss fina inför galamiddagen!

SOLROSPROJEKTET.Just nu sitter deltagarna och arbetar med Solrosprojektet! Om Solrosprojektet står det så här på Miljötingets hemsida:

Vill du fixa en miljörock, miljödag på din skola eller något helt annat?

Solrosprojektet är till för att ungdomar i Gävleborg och Dalarna ska kunna arrangera lokala fortsättningsaktiviteter på Miljötinget. Varje kommun har avsatt 10 000 kr som du som ung kan söka för att göra aktiviteter i din kommun.


Hur bra som helst ju! Så nu har deltagarna först fått skriva ner vad de själva vill göra och sedan grupperade sig de alla efter varifrån i landet de kommer för att gemensamt komma med ett idéförslag på vad de skulle kunna göra i sin kommun för att främja miljön. Så varje kommun kommer i slutet av workshopen (vilket är snart) att få presentera sin idé och dela med sig av alla bra påhitt! Så himla spännande!

HEJ PROGRAMRÅD!


Jennifer Nielsen, Falun.

Varför är du programråd på Miljötinget?
Jag testade att vara det förra året och tyckte det var roligt och spännande. Jag gillar att få jobba med människor.

Har du något favoritminne från Miljötinget?
Ja, när jag gick längst fram i manifestationen förra året, det var häftigt.

Vilket är ditt bästa Miljötingettips?

Ha roligt och umgås!

WORKSHOPS.Idag är deltagarna på massor av spännande workhops! Ska se om jag kan haffa någon deltagare som jag kan fråga ut om sina workshops när de är klara. Mer om alla workshops kan ni läsa här. Strax är det lunch och efter det blir det Solrosprojektet..!

JOHNOSSI.Hej och glad Miljötingslördag! Igår kväll möttes Johnossi av en otroligt taggad publik och vem blir inte glad av superpeppade Miljötingsdeltagare!? De gjorde en ösig spelning, och själv hade jag bara hört hitsen innan och fick en positiv överraskning. Aulan i Högbergsskolan har nog aldrig fått sig en sån omgång! Kanske inte Miljötinget heller? Bra var det i alla fall.

PEPP!

Nu går jag och min mediakompanjon Hanna från datorerna ner till aulan för att lyssna på Johnossi! Ni med va?! Ses där!

FÄLTBIOLOGERNA.På Miljötinget finns olika föreningar och organisationer som passar på sig att visa upp sig för alla intresserade deltagare. Jag har träffat Salamon Abresparr och Anna Börjesson som är här för att representera Fältbiologerna. De är ungdomar som hänger ihop och är ute i naturen och inne i miljödebatten! Läs mer om dem här eller hälsa på dem nu i helgen joina dem för endast 20 kronor!

HEJ WORKSHOPLEDARE!Hej Jonas Eriksson som ska ha workshopen Miljöaktivist imorgon! Vad ska din workshop handla om?


Ledarskap på lokal nivå! Hur man kan påverka i sin hemstad eller skola genom ledarskap. Vi kommer också att prata om vikten att vara en god förebild.

NAVID MODIRI - VAD ÄR INSPIRATION?Navid Modiri var dagens sista föreläsare. Han ställde sig och oss en fråga: Vad är inspiration? Är det något man bara sitter och väntar på ska komma? Och vad är det i så fall som ska komma? Jag vill inte ens avslöja om vi fick något svar och vad det i så fall blev, för jag vill att alla, alla, alla ska gå på en av hans föreläsningar! Mer peppad och inspirerad har jag aldrig känt mig som när han pratat klart. Åh, helt underbart bra var det! Första november lanseras en hemsida för me & do som är hans senaste projekt. Så länge kan ni läsa om vad denne författare, musiker, radiopratare, tv-programledare, inspiratör (med mycket mera) gör här.

MILJÖTINGET STYLE REPORT.Hej Jenny Eriksson från Västerås! Vad har du på dig idag?

Sjalen har jag hittat på en loppis, tröjan är ett reafynd från Weekday, byxorna är från Lindex (också fyndade på rea) och skorna har jag köpt i London. På axeln hänger så klart en Miljötinget-tygpåse!

GASTA COMEDY.Prick exakt nu sitter deltagarna och programråd och skrattar åt GASTA (Gävle Standup Attack) comedy! Ett gäng roliga stand up-komiker från Gävle. Stämningen kommer att ligga på topp när Johnossi drar igång senare ikväll.....

KRAMAS!!!Ni har väl inte missat kramrutan!? Har man inte stått där och kramats någon gång i helgen... ja, då vet jag inte vad!

MAGNUS ELANDER.Föreläsare nummer två var Magnus Elander som berättade om sina otroliga resor till Arktis där han varit med om en himla massa ävenyr som fotograf och reseledare. Vi fick se mängder av fantastiska och helt häpnansväckande fotografier. Kolla in magnuselander.com vettja!

DANS DANS DANS DANS!Men jag höll på att glömma att berätta att det var sjukt duktiga dansare på invigningen! Massor av koreografier och klädbyten. Grymt var det!

GUSTAV FRIDOLIN.


Idag har vi fått lyssna på tre bra föreläsare och först ut var Gustav Fridolin som själv beskriver sig som en inventarie här på Miljötinget. När han kom in i riksdagen var han den yngsta någonsin med sina blotta 19 år, och förutom att han är Miljöpartist är han även journalist och historielärare. Gustav pratade om att miljöfrågan är en demokratifråga som också är en jämställdhetsfråga och en fredsfråga. Om miljö och mänskliga rättigheter och solidaritet.

Det var en ruskigt bra föreläsning och är ni nyfikna på Gustav Fridolin kan ni gå in på hans hemsida här.

TOBIAS OHLSSON OCH RÄVSAX.Den här killen satt och spelade fina bitar idag här på Högbergsskolan där Miljötinget äger rum. Han heter Tobias Ohlsson och var här med sina vänner i bandet Rävsax. Lyssna på dem på myspace nu!!

HEJ DELTAGARE!


Elin Smedborn och Emma Backlund från Mora.

Hur har ni hamnat på Miljötinget?
Vi är med i miljörådet på vår skola och erbjöds att åka hit.

Vad ser ni mest fram emot med helgen?
Manifestationen!

SÅ VAR DET KLIPPT!Maria Petterson, kommunalråd, höll ett invigningstal och klippte invigningsbandet - så var Miljötinget öppnat för i år! Maria pratade om lugnet och tystnaden som finns här i Ludvika, men också om en spänning och kraft. Ludvika är en ekokommun och Fair trade city och arbetar mycket för att vara en hållbar kommun.

PEPP 7000!!Så här såg det ut när några av oss klev av tåget i Ludvika idag och möttes upp av programråd som visade vägen till skolan. Det var kallt men solen sken och alla var pepp 7000!

MILJÖTINGET ÄR IGÅNG!

gif animator

HEJ!!! Vad himla roligt att jag får vara med och blogga här i år igen. Miljötinget 2010 i Ludvika har varit igång hela dagen, och nu har jag internetuppkoppling och massor att blogga om så kom tillbaka snart igen!

/Ingrid Bergström Nilsson

RSS 2.0