FACEBOOK-ALBUM.

Nu har jag gjort ett facebookalbum! Det är några fler bilder än vad ni fått se här på bloggen. Eftersom jag inte kan göra ett album på Miljötingets facebooksida så gjorde jag ett offentligt album på min profil. Gå på in på Miljötinget på facebook, där har jag länkat albumet. Eller så testar ni om den här länken tar er direkt till albumet. Och kom ihåg att tagga alla era vänner!!

MILJÖTINGET SÄGER HEJ.Haha, tycker det här är en fin snutt!!

Nu har inte jag så mycket material kvar att dela med mig av utan jag inväntar recept och bilder från andra! Kom ihåg att höra av er till ingridberstromnilsson@live.se om ni har något att dela med er av!

Jag ska göra ett facebook-album också, jag gör en uppdatering här när det är klart!

TVÅ FILMER FRÅN MANIFESTATIONEN.


Några av de fina ramsorna som utropades!


Och Mosas kärleksförklaring till programrådet. "Grymmers".

MANIFESTATIONEN!


Så var det dags för den årliga manifestationen! Hela Miljötinget gav sig ut på Hudiksvallsgator för att sprida sitt budskap! Jag tror det var tre personer som gick i tåget med megafoner för att hålla i massa ramsor och sånger som tåget skrålade med i. Björn var en av dem.


Polisen såg till att vi fick gå på gatorna.


Efter att ha gått runt på stan samlades vi alla vid Möljen och ramsorna gick varma!


Björn ledde dem! "Inga bilar på våra gator med eller utan katalysator!" och "Vad vill vi ha? En bättre miljö? När? Nu! När? Nu! När när när? Nu nu nu!" och så vidare! Det bara ekade ut över hela Hudiksvall.


Och så höll årets grymma projektledare Mosa Alasaly ett avslutningstal!


Han tog även upp hela programrådet på scenen och gav en kärleksförklaring till dem.


Och så höll Hudiksvalls kommunstyrelseordförande Caroline Schmidt ett tal.


Sen skulle Jens fota alla!


Jag filmade en minisnutt, ska lägga upp den nu!

Sen var liksom Miljötinget över och alla tog tåget hem, fyllda med inspiration! Fint!

HEJ DELTAGARE!!Hej Ida från Söderhamn!

Varför åkte du på Miljötinget?

Det verkade kul.

Vad kommer du ta med dig härifrån?
Jens Assur influerade mig till att tänka efter lite mer.

Vad var roligast?
Allt var kul!

Skulle du rekommendera Miljötinget till dina vänner?
Ja!

BANDEROLLVERKSTAD.Så här flitiga var deltagarna innan vi skulle ut och manifestera på Hudksvalls gator! Inte bilen under milen! Sluta hyckal - börja cykla!

RENATA CHLUMSKA.

Vi ska inte glömma att Renata Chlumska föreläste under lördagen! Genom att berätta om sina äventyr till toppen på världens högsta berg och sin 439 långa resa kring USA med paddling och cykling fick hon fram en hel massa budskap om att våga. Om att tro på sig själv, sätta upp mål man vill uppfylla och att träna mentalt. Att inte ge upp innan man har försökt. Att förbereda sig på motstånd och komma ihåg att efter varje uppförsbacke kommer en nedförsbacke och det som var tungt att släpa upp sedan ger extra skjuts nedåt.

Vi fick inte fotografera under Renatas föreläsning men gå in på hennes hemsida om ni vill se och läsa mer.

HEJ DELTAGARE!!Hej Lucas, Jenny och Emil från Gävle!

Varför har ni kommit till Miljötinget?

Emil: Jag visste inte så mycket om Miljötinget innan men folk sa att det var kul. Dock var det inte främst därför jag åkte utan för att det är roligt att höra föreläsningar om miljö och så är det kul att träffa ungdomar som tycker lika som jag. Dessutom är det bra att föreläsningar och debatter hålls på ungdomars språk.
Lucas: För att träffa folk och lära mig mer om miljö.
Jenny: Jag visste inte heller mycket om Miljötinget men min syster sa att det var kul och att man får träffa folk och så.

Vad har varit roligast?
Emil: Politiska boxningsmatchen.
Lucas: Jag tyckte att Renata Chlumskas föreläsning var intressant.
Jenny: Jens Assur och Renata Chlumska tycker jag.

POLITISK BOXNINGSMATCH.Söndagen hade som sig bör en politisk boxningsmatch. Den här gången blev det endast fyra partier som var representerade men det var i alla fall två partier från varje block så någorlunda jämnt blev det. De debatterade om olika miljöfrågor, mycket handlade om konsumsion.

Moderator under debatten var Miljtötingets trogne vän Jonas Eriksson. Han hade kommit på ett helt nytt sätt att framföra publikens frågor, nämligen genom sms. Jonas tog hjälp av Björn Grundström som gick runt i publiken och samlade på sig deltagarnas frågor som han direkt skickade till Jonas som i sin tur ställde dem till politikerna. På så sätt kunde Jonas välja ut de frågor som kändes mest intressanta för debatten och det hela gjorde att debatten kändes väldigt smidig. Bra va? Kolla in Jona hemsida här!

STAFFAN LANDIN.Klockan nio på söndagsmorgonen drog dagen igång med föreläsaren Staffan Landin. Han ställde frågan "Blir världen bättre?". Genom att visa på statistik kring sådant som befolkning och barnadödlighet visade han hur världen faktiskt har förbättrats, men som han sa: "pinsamt långsamt", och att det fortfarande finns många länder i världen som inte kommit dit ännu.

Läs mer om Staffan Landin här!

HEJ DELTAGARE!!Hej Norea från Gävle!

Varför åkte du på Miljötinget?

Jag tycker att miljö är intressant.

Vad har varit bäst med Miljötinget?
Föreläsningarna var bra, det var liksom inte segt att lyssna på dem utan intressant. Dessutom tycker jag att det var god mat!

Vad tar du med dig hem från Miljötinget?
Jag kommer nog att tänka mer på miljögrejer.

MEDITATIONSMYSKOJA.Wij Trädgårdar hade byggt världens finaste och härligaste koja för meditering och avslappning som låg på... var det tredje våningen? Bromangymnasiet var lite utav en labyrint tyckte jag... I alla fall. Man gick in i en tyggång och sedan öppnade sig en koja med belysta ljusa tyger i taket och åt alla håll. Dessutom spelades meditativ musik... Stämningen var väldigt skön, lugnande och liksom speciell.

Mer om Wij Trädgårdar kan man läsa här.

CLOCKWISE!!!!Käraste Clockwise!!!! Igår ställde de sig på Miljötingetscenen för fjärde året i rad! Personligen tycker jag att Clockwise är ett av Sveriges absolut bästa band, och visst måste jag ha rätt i det eftersom de i helgen vunnit titeln Årets unga folkmusikband 2011! GRATTIS! Följ Clockwise på Facebook här!

HANNES HERVIEU!Jag fortsätter att rapportera från gårdagskvällen! Efter middagen var det dags för stand up comedy med Hannes Hervieu! Hannes Hervieu är en komiker och inspiratör som bland annat jobbar på tidningen Egoboost och figurerar i Brunchrapporten i P3. Han är blott 22 år gammal, något som märktes under showen då han hade full koll på deltagarnas gamla favoritbarnprogram, något som genererade många skratt... Kolla in Hannes blogg, särskilt det här inlägget!

ÄN ÄR DET INTE SLUT!Miljötinget 2011 må vara över på Bromangymnasiet men här på bloggen fortsätter det! Denna dag gick undan, tjopp tjopp så hade vi manifesterat och åkt hem. Jag har så klart massor av inlägg att göra plus att jag inväntar lite material från andra som ska hit och det kan ju ta någon dag så kolla in här fler dagar i veckan som kommer!

Det var några deltagare som frågade mig om jag inte kunde lägga upp recept på god vegetarisk mat som vi fått i helgen. Jag frågade en av de duktiga mattantskockarna och hon sa att de hade inte gått efter några recept utan smakat sig fram, men hon skulle göra något grundrecept till i alla fall någon utav rätterna och maila till mig, så det kommer också komma framöver!

Förresten, är det någon av er som har bilder, filmer eller vad som helst som ni vill dela med er av på bloggen? Hör av er! Ni kan maila mig på ingridbergstromnilsson@live.se. Stay tuned!

LUNCH!

Får se hur mycket jag hinner blogga nu, vill vara ute bland deltagarna och samla på mig massa roliga inlägg nämligen! Jag får ta igen det jag inte hinner lägga upp nu sen istället. Helt enkelt. För nu väntar lunch och sedan Miljtötingets stolthet - manifestationen! Och efter det blir det hemresa. Så, mer om vad som hände igår och idag kommer sen!

MODEVISNING MED SECOND HAND-KLÄDER.Förlåt! Det här är typ den enda bild jag kan skrapa fram från modevisningen. Uselt, jag vet, men det gick så fort och sen stod jag mitt i vägen för alla och höll på att förstöra alltihop, haha, så jag hann helt enkelt inte med! Miljötidningsfotograf-Jens hade så klart infunnit sig på bästa fotoplats och tog massor av bilder, kanske kan de dyka upp någonstans i framtiden...

I alla fall så hade programrådet hittat mängder av fina second hand-kläder i trakten som de mannekängade själva till allas stora förtjusning! Att handla second hand är riktigt bra för miljön då man tar reda på det som redan finns istället för att köpa nyproducerat som är påfrestande för miljön. Det är dessutom oftast riktigt, riktigt billigt, och ofta går pengarna till välgörande ändamål, i alla fall om man handlar på exempelvis Röda Korset, Erikshjälpen, Myrorna osv. PLUS att du kan hitta unika plagg som inte massproducerats och som varenda kotte har på sig. Alltså: SECOND HAND ♥

GALAMIDDAGEN.Nu kanske ni utomstående funderar över om jag har redigerat alla bilderna genom att lägga på något slags magenta-skimmer, men nej, det var så där coolt ljus! Tänk om skolmatsalar kunde få ha det så tjusigt lite oftare..! Jag tror att Bromangymnasiets matsal var väldigt glad åt den fina tillställningen som var igår.

En trerätters middag serverades, ekologisk och vegetarisk så klart! Hur gott och fint som helst. Alla deltagare kunde också glädjas åt den fantastiskt duktiga ensemble som spelade soft musik med snygga arr under middagen. Vi miljötingare var så klart extra stolta över proramrådets Manno som var med i bandet och var urstilig i fluga!

MINGELBILDER!Här är ett gäng mingelbilder från gårdagens galamiddag. Miljötinget har jordens snyggaste deltagare!

VILKEN KVÄLL!!


Igår - deltagarna på väg in på galamiddagen.

Håhå jaja, vilken kväll va? Hade ni kul? Galamiddag, ståuppkomiker, konsert, dj's... Jag har massor att blogga om och samtidigt drar sista dagen på Miljötinget igång med allt vad det innebär. Jag ska försöka blogga så mycket som möjligt under dagen! Det blir säkert några inlägg kvar innan allt tar slut, så har det blivit tidigare år, men då kan jag fortsätta blogga om det ikväll så har ni anledning att titta in här ännu mer! Perfekt. Ha en fin dag alla!

SOLROSPROJEKTET.Idag var det dags för Solrosprojektet! I Solrosprojektet peppas deltagarna till att göra miljöprojekt i sina hemkommuner. Lovisa Svanström från Studieförbundet Vuxenskolan delade in alla deltagare i grupper efter vilken kommun de kom från och sedan fick de utifrån allas viljor komma fram till ett projekt de skulle kunna genomföra när de kommer hem, med Studieförbundet Vuxenskolans hjälp.

Här är några exempel på alla idéer som kom upp:

♥ Vara på skolor och föreläsa om miljö för barn och ungdomar.
♥ Gratis buss varje lördag för de som visar upp en bilnyckel, upp till fem personer per nyckel ska få åka gratis.
♥ Modeloppis för ungdomar.
♥ Fixa rabatter på att åka med kollektivtrafik.
♥ Kampanj för ekologiskt och rättvisemärkt.
♥ Informera barn och unga om varför kollektivtrafik är bra.
♥ Se till att mat tillverkas i skolan och inte på någon annan plats.
♥ Miljö-workshops.
♥ Välgörenhetsshow där pengarna går till regnskogen.
♥ Köttfri dag i skolan (detta var det väldigt måna grupper som ville).
♥ Bara ekologisk mat i skolan.
♥ Namninsamling för att sänka kollektivtrafikkostnaderna.
♥ Minska minimumgräns för skolskjuts med buss.
♥ Miljövecka på skolbiblioteket.
♥ Ekomatlagning i hemkunskapsköket.
♥ Mer självhushållning inom kommunerna.


NU ÄR DET GALAMIDDAG! Ses där!

REDESIGN.Studieförbundet Vuxenskolan har ordnat en finfin redesign-station! Där kan man pyssla om saker eller göra örhängen av gamla värmeljus kanske... När jag var där och kollade läget höll några deltagare på att göra om Miljötinget-tröjor till klädbytet.

Förresten! Nu är det ju lunch!

SEGWAY.På workshopen Du bestämmer framtidens färdsätt! fick deltagarna testa på att köra Segway! Alla verkade ha himla kul. Solsidan-åk!

KLÄDBYTE.Se så fint det ser ut att byta kläder! Workshops är grejen. Helt perfekt när man har tröttnat på plagg som ändå är hela och rena. Tänk att då kunna byta ut det mot något helt annat - helt gratis!

DET HÄNDER INFON NÄR INGEN SER...När deltagarna är borta... ja, det är inte så mycket bus eftersom programrådet är som änglar allihopa!

STILLBILDER.Här är lite stillbilder från filmögonblicket. Alla är så fina här!

LIFE AS ECO.


Bild från lifeaseco.blogg.se.

En av Miljötingets workshops leds av Linnéa och Charlotte som driver bloggen Life as eco. Det hela började som ett projektarbete på gymnasiet och bloggen lever vidare sedan dess. Life as eco är en blogg om hur man enkelt kan sänka sin miljöpåverkan och ha en hållbar vardag. Två tjejer som tänker efter före! Så gå in och kika på bloggen här.

WORKSHOPS.


Nej, bilden är inte upp och ner.

Just nu är alla deltagare på olika workshops. Om ni är nyfikna på vilka workshops som finns så kan ni läsa om det här!

MORGON-FILM!Här är en kort liten film från morgonens uppstart av dagen. Jag hade stora tankar om en fantastisk Doris-låt som jag skulle lägga till på filmen men så visade det sig att jag hade ingen musik på min dator! Typiskt. Så nu är filmen helt oredigerad. Och ursäkta filmningen, det här med rörlig bild är fortfarande ganska nytt för mig... /Ingrid_tant_1889

GOD MORGON!Är alla vakna? Har ni sovit något i natt? Nu är det frukostdags innan dagen börjar 9.15!

MOVITS!Svängiga, grymma Movits! Perfekt avslutning på första Miljötingsdagen. Eller vad tycker ni?

God natt! Ses imorgon.

MED MERA ORD.Det finns massor av sätt att ha det kul på här på Miljötinget. Spela spel till exempel!

Hörrni, jag hoppas att ni hittar hit, och ni som gör det - KOMMENTERA! Det vore så himla kul. Och om ni ser mig (om ni vet hur jag ser ut) - kom fram! Så kanske vi kan göra något kul till bloggen. Okej? Bra.

KÄRLEKSMIDDAGEN.Ikväll var det kärleksmiddag i matsalen! Kärleksbudskap, tända ljus och röda rosor.

Visste ni förresten att all mat Miljötinget serverar är 100 % ekologisk och 100 % vegetarisk? Hur bra som helst för miljön!

Och hörrni, om en timme står Movits! på scenen. PEPP!

BEHÖVER DU SÖKA PENGAR? VILL DU UT I EUROPA?Då ska du till Maria och Rasmus! De står på Åsiktstorget (vid infon) och informerar om hur man kan söka projektpengar, det finns tydligen massor av pengar att få! Har du ett miljöprojekt du vill genomföra? Vill du kanske åka ut i Europa på något spännande? Hör med Maria och Rasmus så ger de dig verktygen!

JENS ASSUR.Dagens sista föreläsare var Jens Assur. Han är bland annat filmregissör och fotograf och under dagens föreläsning visade han bilder från sitt projekt Hunger. Han pratade om konsumsion, om att många människor idag har väldigt hög levnadsstandard och lever i ett slit-och-släng-samhälle där man inte värderar det man konsumerar. Att allt har ett pris, någon måste betala ett högt pris även för de billiga sakerna. Genom att konsumera saker man värderar och vill ta hand om kan man gå från ett konsumsionssamhälle till ett tjänstesamhälle där man betalar för att få sina saker omhändertagna... Ja, alltså, det där var den kortfattade versionen! Googla på "Jens Assur Hunger" vetja! Väldigt häfta bilder som säger mycket.

HEJ DELTAGARE!!Hej Tova Gustafsson och Linnea Rosendal från Hudiksvall!

Varför är ni på Miljötinget?

Det verkar roligt, man får träffa nya personer och så är det intressant med miljöfrågor.

INVIGNINGEN.


Invigningen drog igång i aulan med massor av duktiga dansare från Julle United!


Alla i programrådet sa hej! Fina, duktiga programrådet!


Hudiksvalls kommunalråd Göte Bohman berättade om Hudiksvalls miljöarbete genom tiderna och att Hudiksvall har som mål att bli en ledande ekokommun. Göte själv är förresten vegetarian sedan 30 år!


Efter att Miljötinget 2011 förklarades öppnat var det dags för helgens första föreläsare: Svante Axelsson! Han är Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Temat på hans föreläsning var "Hur svårt kan det vara?". Han menade på att eftersom människan har klarat av så många miljömål tidigare, varför ska vi då inte kunna klara fler?

I skrivande stund är det fikapaus på Miljötinget. Ekologisk äppelkaka serveras och jag tänkte kila dit och få i mig lite jag med. Efter det: Jens Assur.

INVIGNING!!Jag är på plats! Och jag har precis hunnit installera mig lite halvt. Måste nu kuta till aulan där det är invigning! Konfrencierer är dessa tjejer: Linn och Elin. Ses där!

PEPP!!!!!!!!!!!!!!Ååh, imorgon är det dags!! Jag är verkligen superpeppad. Ska packa väskan nu... Har ett möte imorgon men kommer hinna till Hudiksvall lagom till invigningen. Alltså, jag vet inte vad jag är mest peppad inför? Föreläsningarna? Alla intresserade och peppade ungdomar? CLOCKWISE? Movits!? Jag är nog till och med pepp på maten och frukosten. Och alla härliga människor som jag träffat tidigare år så klart. KUL. Vi ses imorgon! God natt!

SNART ÄR DET DAGS - MILJÖTINGET 2011!Nu är det inte många dagar kvar innan Miljötinget 2011 drar igång! 21 till 23 oktober intar Nordens största miljökonferens för unga Hudiksvall och programmet är späckat. Hitta massor av information på miljotinget.se och missa inte Miljötinget på Facebook.

Jag, Ingrid Bergström Nilsson, ska för tredje året i rad blogga om allt som händer under helgen! Jag är sjukt peppad, hoppas ni också är det. I väntan på att det ska bli fredag så kan ni ju kolla igenom blogginläggen från tidigare år och bli inspirerade.

Just det! Uppdatera sidan för att se bloggens nya kläder.

Vi ses på fredag!!
/Ingrid

RSS 2.0