Miljötinget - möjligheternas evenemang.

Lördagen den 19/3 släckte vi alla lamporna under Earth Hour för att uppmärksamma miljöproblematiken och visa på att det behövs förändring nu.

I Gävle kunde alla invånare åka gratis buss på bilnyckeln under den lördagen mellan 18.00–22.00 för att fira Earth Hour. Du behövde bara visa upp din bilnyckel för chauffören, så åkte du med helt gratis. Denna idé föddes av fem coola brudar från Gävle under Miljötingets Solrosprojektworkshop 2011. Jag har träffat en utav tjejerna bakom idén, Petra Jönsson. Petra har varit en del av Miljötinget under en lång tid. Först som deltagare, sen som programråd och förra året som projektassistent.

Att åka på Miljötinget var från början ingen självklarhet för Petra, visst var hon intresserad av frågor som rör miljö och hållbar utveckling generellt men hon hade aldrig tänkt tanken på att delta på ett evenemang som rör dessa frågor. Petras kompis lyckades dock tvinga med henne trots lite motstånd och tur var väl det. Hade Petra tillsammans med sina kompanjoner inte satt sin fot på Miljötinget 2011 kanske inte gävlebona hade åkt buss gratis under Earth Hour bara genom att visa upp en bilnyckel.

Hur kom det då säg att fem tjejer från olika kretsar i Gävle kom på idén om att få åka gratis buss om man visade upp bilnyckeln? Kollektivtrafiken är det huvudsakliga transportsättet för ungdomar, de har inte körkort och kan därför inte välja bilen. Medan vuxenvärlden kanske ibland väljer bilen av bekvämlighetsskäl och det är där man borde lägga krut på att förändra beteenden säger Petra. I gruppen var kollektivtrafiken ett gemensamt intresse, alla hade någon form av relation till den. Alla var också överens, ska vi locka fler att åka buss måste det bli billigare, kanske till och med avgiftsfritt. Där någonstans väcktes idén om att personer som lämnar bilen hemma och gör ett aktivt val för en bättre miljö borde också få åka gratis menar Petra.

Petra tror att gruppen lyckades med sitt projekt för att de fick en snabb kontakt med kommunen och stadsbussarna. ”Utan en bra kontaktperson i kommunen är det jättesvårt att bedriva sina solrosprojekt”. Tjejerna från Gävle fick en jättebra ingång i kommunen, Bodil. Hon hjälpte till att boka möten med viktiga personer och var ett viktigt stöd i arbetet.

Anna, Alexandra, Michelle och Tova som resten av medlemmarna i gruppen heter är överens om att det är roligt att stadsbussarna satsar på den här idén igen. Alla borde åka kollektivt. Det känns också som att man har åstadkommit något, fått vara en del av förändringen säger Petra. Sen menar alla på att det är ett fruktansvärt bra projekt. Det borde köras om och om igen.

Petras bästa tips om ni sitter på en grym idé är att snabbt ta reda på vem som kan hjälpa er och våga ringa. Ett mail försvinner lätt bland många andra. Prata också högt om er idé ju fler som vet om den desto bättre är det.

__________________________________________________________________________________________

 
Det är fantastiskt att se att projektidéer som har sin grund i Miljötingets solrosworkshop lever vidare. Det är ett bevis på att Miljötinget intresserar, engagerar och aktiverar ungdomar i frågor som rör hållbar utveckling. Från Miljötinget sida hoppas vi Gävlebona får chans att åka gratis buss på bilnyckeln fler gånger.

Tack Petra, Alexandra, Anna, Tova och Michelle. Ni är grymt coola och förebilder för oss andra.

Micaela Nordin, Projektledare för Miljötinget


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0